El Tribunal Suprem tomba la planificació urbanística de l'Ametlla de Mar

Dóna la raó a dos constructores que van recórrer la modificació feta per l'Ajuntament el 2010 per no permetre la edificabilitat d'unes zones naturals a primera línia de costa

El Tribunal Suprem obligarà a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha replantejar la seua planificació urbanística amb els costos que suposa
El Tribunal Suprem obligarà a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha replantejar la seua planificació urbanística amb els costos que suposa | Eli Mora
ACN
23 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:44h
El Tribunal Suprem ha deixat sense efecte l'aplicació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), que va entrar en vigor el passat 2010, després d'estimar els recursos presentats per les promotores dels sectors Artilleria i Port Olivet en contra del planejament.

Segons ha pogut saber l'ACN, les dues sentències de l'alt tribunal anul·len l'últim text refós presentat pel consistori, i que va ser aprovat per la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) l'octubre del 2010, que establia la preservació natural d'estos espais a primera línia de costa traslladant l'edificabilitat prevista a zones més a l'interior. També qüestionen el recurs presentat davant del conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, per aconseguir l'aprovació d'estes mesures.

La suspensió del planejament obre ara un període d'incertesa, en l'àmbit urbanístic, al municipi, que haurà de tornar a regir-se per la normativa del Pla General de 1992: l'Ajuntament, com a mínim, es veurà obligat a esmenar aquests tràmits o, fins i tot, a elaborar un altre POUM de cap i de nou.

L'alcalde calero, Jordi Gaseni, té previst reunir-se la setmana vinent amb el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, per abordar la situació. Tot i que el consistori havia aconseguit salvar amb èxit el Pla en les diferents instàncies fins el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Suprem ha acabat donant la raó als recursos presentats per dos societats diferents sobre dos sectors diferents del municipi.

Les conseqüències, ha explicat Gaseni, poden ser múltiples. En primer lloc, es retrocederia 25 anys en planificació urbanística al municipi. Per això els serveis jurídics estan estudiant l'abast de les sentències que, d'entrada, afectarien només els últims tràmits de l'aprovació. Per altra banda, podria suposar també l'obligació de redactar i aprovar un nou POUM, amb tot el que implica: suspensió de llicències i una tasca que es pot allargar quatre anys.

"No vull pensar què implicaria fer un nou Pla General, després que l'anterior equip de govern hagués gastat més d'un milió d'euros, a més quan havia dit que era un gran POUM, exemplar, en el qual tothom s'hi fixava. És un cop molt dur, amb el deute i les obligacions que tenim, al voltant dels 45 milions, en un any de mandat haguem d'encaixar aquests cops que ens faran dedicar temps, esforç i recursos per solucionar el que es va fer malament", ha argumentat l'alcalde Jordi Gaseni.

Els recursos de les dos promotores
D'una banda, l'empresa Eco Cala va presentar recurs contenciós administratiu per la qualificació com a zona verda del sector Artilleria, al nord de la població, on inicialment hi preveia construir més de 40 habitatges. De l'altra, el contenciós de la societat Port Olivet 2001, que va iniciar les obres d'urbanització de l'espai d'aquest nom al sud del nucli urbà.

Un projecte que va quedar avortat i abandonat a partir de l'any 2005, quan l'Audiència Nacional va investigar, embargar els béns i empresonar els seus promotors per la suposada relació que mantenien amb una xarxa de blanqueig de diners de la màfia ucraïnesa. El cas es va acabar arxivant però els terrenys van acabar en mans d'una entitat bancària i, malgrat un intent fallit de permuta, el govern municipal de CiU va optar per la seva recuperació i renaturalització.