Interior alerta de problemes de trànsit a les carreteres catalanes per la revetlla

El Servei Català de Trànsit calcula que uns 525.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona este dijous | El 2011, on Sant Joan també va caure en divendres, "molts es van menjar la coca en una àrea de servei", avisa el conseller

Coes a la C-58, en una imatge d'arxiu
Coes a la C-58, en una imatge d'arxiu | Cristóbal Castro
Redacció
23 de juny del 2016
Actualitzat a les 12:51h

Els Mossos d'Esquadra desplegaran 3.477 efectius en el dispositiu de Sant Joan per garantir la seguretat ciutadana, l'ordre públic i la mobilitat, un 24,45 % més que l'any passat. Són dades del dispositiu que el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha presentat este dimecres.

Jané ha demanat "màxima prudència" a la carretera i ha avisat de la coincidència de la revetlla de Sant Joan en dijous: "L'última vegada que va passar, el 2011, molts es van menjar la coca en una àrea de servei". El conseller ha recomanat que les persones que puguen anticipen la sortida i, si no, que vagen preparats per a possibles retencions, com per exemple amb suficient combustible al vehicle. El Servei Català de Trànsit (SCT) calcula que uns 525.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona este dijous a partir de les 3 de la tarda i fins divendres a primera hora de la tarda.

Jané ha avisat de la mobilitat molt elevada a les carreteres que s'espera a partir d'este dijous al migdia i ha recorregut a l'hemeroteca per recordar titulars del 2011, quan la revetlla de Sant Joan també va coincidir en dijous i, per tant, divendres va ser festiu. "Revetlla encallats a la carretera deia un mitjà", ha subratllat Jané, que també ha avisat del "claríssim efecte sortida" per ser el primer cap de setmana després del final de curs escolar. Per tot això, el conseller ha previngut d'"un efecte embut" per sortir de l'àrea metropolitana i ha demanat als conductors que planifiquen bé el viatge si no el poden anticipar. La majoria de desplaçaments es dirigiran a zones costaneres en una operació que donarà el tret de sortida a la mobilitat d'estiu. 

L'operació retorn, diumenge, coincidirà amb les eleccions i mobilitzarà uns 307.000 vehicles entre les 12 del migdia i la mitjanit. El conseller espera que la tornada siga esglaonada i ha insistit en la necessitat d'organitzar el viatge, tenint en compte sobretot que els col·legis electorals tanquen a les 8 del vespre. El Servei Català de Trànsit habilitarà 94 carrils addicionals per alleugerir la tornada.

En el dispositiu de trànsit per Sant Joan, des d'este dijous a la tarda fins diumenge a la nit, els Mossos d'Esquadra desplegaran un total de 1.413 efectius que faran 1.219 controls: 346 d'alcoholèmia i drogues, 277 de distraccions, 204 de seguretat passiva, 157 de velocitat, 149 de motoristes i 86 de transport. 

Els Bombers amplien efectius per la revetlla

El conseller també ha avisat de les situacions de risc pels focs, fogueres i petards de la nit de Sant Joan. Els Bombers van atendre 600 serveis l'any passat, entre les 8 del vespre de la revetlla i les 8 del matí de Sant Joan. A tall de comparativa, Jané ha destacat que en la mateixa franja horària dels dies 23 i 24 de maig se'n van atendre 39. 

Per això, els Bombers reforcen la dotació habitual als parcs amb 170 efectius més i amb una quinzena que s'incorporaran a les sales de control de les Regions d'Emergències i a la Sala Central. Jané ha demanat prudència per evitar petits focs de vegetació que podrien acabar provocant grans incendis i ha demanat conciliar el lleure amb la seguretat i la prevenció.