Investigadors d'Amposta creen amb 3D peces 3 vegades mes lleugeres q el titani

Esta nova tecnologia desenvolupada al centre de recerca Eurecat d'Amposta permet fabricar peces reforçades amb fibres de carboni per impressió 3D

Mostres d'objectes reforçades amb fibra de carboni
Mostres d'objectes reforçades amb fibra de carboni | Eurecat
Redacció
21 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:50h
Investigadors del laboratori de recerca en materials que el centre tecnològic Eurecat té a Amposta han desenvolupat una nova tecnologia que permet fabricar per impressió 3D peces reforçades amb fibres de carboni, un avanç que permet obtenir estructures fins 3 cops més lleugeres que el titani amb uns costos molt més baixos.

La presentació d’esta innovació tindrà lloc a la fira IN(3D)USTRY, que es desenvolupa a la Fira de Barcelona des d’avui fins al 23 de juny, amb la finalitat d’avançar a la indústria les principals línies de futur que ofereix la impressió 3D.

Un dels avantatges de la tecnologia és que permet processar una gran varietat de materials, incloent plàstics, ceràmics i metalls. Per exemple, permet fabricar una peça d’aliatge de titani reforçada amb fibres de carboni. Un altre avantatge és que permet situar les fibres en totes les direccions amb gran llibertat de disseny. “Això permet reduir encara més el pes de les estructures, el que té un especial interès en sectors com l’aeroespacial”, explica Marc Crescenti, expert en materials compostos del centre Tecnio.

A més, la tecnologia, que es pot adaptar a múltiples tecnologies d’impressió 3D, permet la fabricació d’estructures altament optimitzades, amb materials d’altes prestacions, de forma que es possible desenvolupar estructures molt més lleugeres i resistents.