La lluna plena il·luminarà l'arribada de l'estiu

La coincidència del pròxim 21 de juny feia 70 anys que no passava

Lluna plena a la Badia dels Alfacs.
Lluna plena a la Badia dels Alfacs. | Sofia Cabanes
Redacció
20 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:05h
El dimarts 21 de juny a les 0.34 hores començarà oficialment l'estiu. L'anomenada nit més curta de l'any (la data real varia cada any) estarà il·luminada per la lluna plena. Es tracta d'una coincidència força excepcional perquè feia 70 anys que no passava, segons l'Organització Astronòmica Nacional Espanyola. La lluna també serà molt ben visible la revetlla de Sant Joan ja que tot just haurà començat a minvar –el quart minvant està previst per al 27 de juny.

L'arribada de l'estiu està determinada per la posició de la Terra respecte al Sol (tot i que la data exacta és una convenció perquè varia anualment), en el cas de l'estiu, és el punt més eclíptic de l'òrbita terrestre i quan el Sol es troba en la seua màxima declinació nord. El que fa que l'astre il·lumine més l'hemisferi nord i, per tant, l'escalfe més. L'hemisferi sud es queda "a l'ombra" i comença el seu hivern. Una curiositat d'esta estació es produïx en el moment que la Terra està més lluny del Sol, la velocitat orbital disminuïx i, per tant, és l'estació més llarga de l'any.

Les fases de la lluna també influiran en un dels grans fenòmens astrològics de l'estiu, la pluja d'estrelles anomenada llàgrimes de Sant Llorenç, com que el satèl·lit estarà en fase creixent la seua claror disminuirà l'espectacle. Enguany, el dia amb més estels fugaços serà el 12 d'agost.

Hi haurà tres llunes plenes més –20 de juliol, 18 d'agost i 16 de setembre- abans que acabe l'estiu el 22 de setembre.
 

La lluna plena. Foto: Josep M. Costa