Homs: “Quina sort de tenir un alcalde com Ferran Bel, que us defensa, en dono fe”

Els líders de CDC reforcen el candidat i alcalde de Tortosa en el míting central a l'Ebre obviant qualsevol referència al monument i a la consulta

L'acte central de CDC a l'Ebre ha tingut lloc este migdia a Tortosa.
L'acte central de CDC a l'Ebre ha tingut lloc este migdia a Tortosa. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
18 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:01h
Sona la música de campanya i apareix la filera de líders, des del darrera del públic que s’asseu en plena solana a la plaça de Barcelona. Ferran Fel, Francesc Homs, Artur Mas, Carles Pellicer… els caps de cartell de CDC en este míting central a les Terres de l’Ebre per a les eleccions del 26-J caminen amb tota la calma, rient, saludant a dreta i esquerra, besant les dones, posant-se algun barret d’una simpatitzant encantada amb la broma. Més aplaudiments quan pugen a l’escenari. Estan a casa. Bona part dels assistents són càrrecs electes o ho han estat arreu de les Terres de l’Ebre, encara que alguns fa ben bé algunes dècades ja, com el reaparegut Santiago Campos, que passa gairebé desapercebut, al contrari que altres, la presència dels quals corre de boca en boca. No era habitual veure l'exdirigent del PP i nou "independentista" mediàtic Josep Curto en un míting convergent i avui, encara que a darrera fila, destaca. Calla la música i comencen els parlaments. Només retrona, llunyà el so d’uns tambors inquietants, que es va apropant, però no acaben d’arribar. També està prop el monument a la Batalla de l’Ebre però tampoc apareix en cap dels discursos. Faltarà veure, pensen alguns, si la consulta convocada per l’alcalde tortosí i també cap de llista per Tarragona de la formació –l’únic cap de llista al Congrés ebrenc en estos comicis- li passarà factura esta vegada en l’àmbit provincial. Si ho fa, mala peça al teler, perquè després del sèxtuple empat a un diputat en les últimes eleccions, les enquestes dixen ara malparada CDC. Millor no tocar el tema i anar a allò segur: reivindicacions viàries i ferroviàries, pla de conca, reivindicacions per als pescadors… vinga som-hi.
 

Ferran Bel, cap de llista al Congrés per Tarragona. Foto: S.B.

Teresa Moya surt al faristol i trenca el gel per donar la paraula a Carles Pellicer. De moment, el gruix de periodistes que han vingut en autobús no escriuen massa res. Tampoc cabria a les cròniques i la idea que desplega, que Madrid ens roba qualitat de vida, ja és massa recurrent. A alguns dels presents, però, es complauen amb el discurs. Ferran Bel pren la paraula, els periodistes paren més compte a veure si cal escriure alguna cosa. De moment no. El candidat comença a repassar partits per distribuir retrets fins que arriba al seu. “Hem demostrat prendre posicions de país i hem estat generosos, i ara amb Carles Puigdemont hem incorporat el lideratge més potent que té aquest país”, afirma. I de líder a líder, al que va fer el pas al costat. “Ferran Bel serà una veu important perquè aquestes terres siguin defensades, i sabeu que això a aquest territori li fa falta, tenir veus potents i valentes, així que aprofitem-ho”, esperona Artur Mas. Perquè sí que pot vindre d’un diputat, i tant. Aludix, però, a uns mesos enrere: “Que m’ho expliquin a mí, perquè fa uns mesos un sol diputat va crear problemes molt importants a aquest país”, diu referint-se a la CUP. De la mateixa manera, sosté, “sí que ve d’un diputat, i el 26 juny al vespre una formació catalanista que té només com a prioritat Catalunya pot ser decisiva i pot tenir la paella pel mànec en la política espanyola”.

Mas cedix el protagonisme al cap de llista de CDC, Francesc Homs, que comença fort: “Quina sort teniu de tenir un alcalde com Ferran Bel, que us defensa, en dono fe”. El candidat també confia en la capacitat d’incidir a Madrid: “Els nostres vots seran decisius i els cobrarem a preu d’or”, assegura. El PP, recorda, ha pres decisions “humiliants” contra les Terres de l’Ebre, com el pla de conca: “Això ho sabeu i per això heu reaccionat i heu trobat la solidaritat de la gent de la resta del país”. I tot seguit, un compromís: “Evitarem la barbaritat que representen el PP i Ciudadanos, i de retruc el PSOE i Podemos, i us garanteixo que aquest malson s’acabarà”, assegura.

Homs ha aprofitat l'efemèride del desè aniversari del referèndum sobre l'Estatut per recordar que tant ERC com el PP reclamaven el vot en contra del text, encara que per motius diferents. "I després què van fer? Uns carregar-se l'Estatut i els altres van fer Montilla president, que era evident que era un projecte d'independència, com tots sabem", ha ironitzat. També ha recriminat a En Comú Podem que aposte aquí pel corredor mediterrani aquí, i fora, com va constatar el delegat del Govern assistint a un míting de Podem a Vall-de-roures, segons ha revelat, defensa el corredor central i la unitat d'Espanya en contra de Catalunya. A Espanya, ha dit, més gent, com la presidenta andalusa Susana Díaz, tenen por de la independència de Catalunya perquè “això obligaria Espanya a espavilar-se”.
“Ha estat bé Homs”, comenta un grup dels periodistes de l’autobús. En algun lloc o altre ja han vist la idea novedosa del dia per on titular.
 

Entre els assistents, nombrosos càrrecs electes convergents. Foto: S.B.