El Banc Europeu d’Inversions rebutja fer autocrítica per haver finançat el Castor

Els BEI troba "prematur" assumir responsabilitats i espera l'informe independent que es publicarà a finals d'any | L'eurodiputat Ernest Urtasun (ICV) retreu als representats del BEI que fessen un anàlisi equivocat del projecte Castor

Els representants del BEI han comparegut a la Comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu
Els representants del BEI han comparegut a la Comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu | ACN
ACN
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:22h
El Banc Europeu d’Inversions considera "prematur" assumir responsabilitats pel finançament, a través de bons, que va fer del fallit projecte del Castor. En una compareixença al comitè de Control Pressupostari del Parlament Europeu per tal d'avaluar si hi va haver un mal us de fons europeus, el representant del BEI ha indicat que esperen l’informe que està elaborant l’organisme independent del banc arran de les queixes de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sènia, i que es publicarà "a finals d’este any".

Des del BEI han exposat que el finançament europeu del Castor, de 1.400 milions d’euros, es va fer "com tots els projectes que finança" l’entitat, en "línia amb els procediments i requeriments del moment, i tenint en compte la informació que estava disponible llavors". Però l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, que ha intervingut a la reunió, ha considerat que aquestes explicacions són insuficients. Durant la seua intervenció a la comissió, Urtasun ha indicat als membres de la comissió que el projecte Castor va ser objecte de dos decisions judicials contràries (el permís d'obra terrestre i declaració d'impacte ambiental van ser declarats nuls) i que Escal UGS, la promotora del projecte, es troba enmig d'un judici. És per això que Urtasun critica que el BEI va fer "un anàlisi mal fet" que ha acabat "costant al contribuent europeu 200 milions d'euros" i els ha emplaçat a fer autocrítica.

"Ens han dit que en l’anàlisi que van fer del projecte no van trobar cap irregularitat, i que es complien totes les lleis europees i nacionals. Això vol dir que van fer un anàlisi mal fet, perquè tenim dues sentències judicials que diuen que les avaluacions d’impacte ambiental estaven mal fetes”, ha destacat Urtasun en declaracions a l’ACN.

Des del BEI, s’ha considerat que és "una mica prematur" parlar de "lliçons". L’entitat bancària s’ha justificat assegurant que espera l’informe de l’organisme independent que tramita les queixes que rep i que es publicarà "a finals d’aquest any". "Les lliçons que es puguen aprendre, s’aprendran", ha dit el representant de l’entitat d’inversions europea.

L’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, ha valorat com una "bona notícia" que la qüestió del Castor haja arribat tant al comitè de Peticions com al de Control Pressupostari del Parlament Europeu, perquè demostra que hi ha "prou elements" per considerar-ho un "objecte de debat". Segons Tremosa, "el BEI va atendre una petició que li feia el govern espanyol, que li va dir que tot estava en ordre i perfecte". "El BEI pressuposa la bona fe dels estats membres quan presenten projectes susceptibles de ser cofinançats per Europa", ha remarcat, assenyalant, però, que difícilment la UE actuarà amb fermesa contra el govern espanyol.

Per l’eurodiputat d’ERC, Josep Maria Terricabras, la discussió del cas Castor a Brussel·les és "extraordinàriament positiva". "Sembla que la plataforma ciutadana en defensa de les Terres del Sènia se n’ha sortit, és una qüestió que ve de lluny", ha recordat, assenyalant que semblava que "tot s’havia esvaït" però que el tema torna a l’agenda europea. "A vegades la gent pensa que el comitè de Peticions és menor, però no", ha dit, sobre l’entrada a tràmit de la queixa en aquest organisme de l’Eurocambra. "El sol fet que s’hagi acceptat, que sigui examinada, i que la CE s’hagi de pronunciar i puguem parlar d’aquest ajut absolutament il·legal és una gran victòria", ha destacat l'eurodiputat republicà.