El COPATE inicia els tractaments contra el mosquit tigre a La Ràpita

La setmana que ve començaran els tractaments sobre els arrossars pròxims als nuclis urbans del Delta

Imatge d'arxiu d'un tècnic duent a terme el tractament contra el mosquit tigre a Olot.
Imatge d'arxiu d'un tècnic duent a terme el tractament contra el mosquit tigre a Olot. | Andreu Oliveras
Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:19h
Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) comencen avui el primer dels tres tractaments que s’efectuaran en els espais públics de La Ràpita per combatre el mosquit tigre, un insecte de picada virulenta que poc a poc ha anat colonitzant Catalunya. La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de La Ràpita ha desplegat una campanya d’informació i conscienciació ciutadana a través de tríptics que es distribuiran en els propers dies per la ciutat i també per Ràdio Ràpita per demanar la col·laboració ciutadana necessària per combatre l’espècie.

Cal tindre en compte que la proliferació del mosquit tigre se centra en els espais privats en un 80%. El que comença avui serà el primer dels tres tractaments encarregats per l’Ajuntament de la Ràpita al COPATE. Un cop els tècnics han determinat quins són els espais públics on hi poden haver focus, s’hi apliquen els productes larvicides que han d’evitar l’eclosió de l’espècie ara que les temperatures ja els són favorables.

Carlos Sanchis, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Ràpita, recorda que junt als tractaments en espais públics, és important prendre mesures en els domicilis i zones urbanes particulars a l’aire obert. "Cal que la població també contribueixi amb mesures que ajuden a frenar la proliferació, perquè estem parlant d’una espècie de mosquit que és molt oportunista, que busca qualsevol lloc, en un balcó, en un jardí, etc., per dipositar larves, i nosaltres aquí no hi arribem”, ha recordat. De fet, apunta que els espais públics representen únicament un 20% del problema, de manera que és sobretot en els espais privats on s’originen principalment les eclosions.

Tractament als arrossars
D’altra banda, el dilluns 20 de juny, el COPATE realitzarà el primer tractament dirigit a les larves dels mosquits que es generen als arrossars perimetrals dels nuclis urbans i urbanitzats del Delta de l’Ebre. Els tractaments s’inclouen dins dels tres que estan programats per a la campanya 2016, i que es desenvoluparan d’aquí fins a mitjans agost.
Els tractaments s’inicien a l’hemidelta esquerre, a les zones de l’Ampolla-Camarles, l’Aldea, Deltebre i Riumar, per passar a l’hemidelta dret, on es faran les zones d’Amposta, Eucaliptus, Poble Nou, Sant Jaume d’Enveja, els Muntells i Sant Carles de la Ràpita, representant un total de 2.700 hectàrees d’arrossars perimetrals tractats. En funció de la climatologia, aquest primer tractament es preveu que es perllongui durant tota la setmana.
Aquests tractaments es financen gràcies a les aportacions dels ajuntaments del Delta de l’Ebre, la Diputació de Tarragona, els Consells Comarcals del Baix Ebre i Montsià, i la Generalitat de Catalunya.

 

Plànol dels punts de control del mosquit tigre a la Ràpita l'any passat. Foto: Ajuntament de la Ràpita