L'informe dels eurodiputats sobre l'Ebre advertix a Espanya que ha de canviar la seua gestió dels rius

El Comitè de Peticions reclama un estudi "independent" per establir els cabals ecològics

Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 23:38h
La delegació d'eurodiputats que el febrer passat va visitar el Delta de l'Ebre.
La delegació d'eurodiputats que el febrer passat va visitar el Delta de l'Ebre. | Sofia Cabanes
El Parlament Europeu exigix a Espanya que canvie "completament el model de gestió dels recursos hídrics". L’informe de la missió del comitè de Peticions que va visitar el Delta de l’Ebre i el Tajo entre el 8 i el 10 de febrer assenyala que cal "donar prioritat als requisits mediambientals davant dels socioeconòmics". El text, que es presentarà al comitè el 21 de juny i es votarà definitivament, amb possibles esmenes, el 13 de juliol, reclama a la Comissió Europea que "supervise de prop com s’aplica la legislació europea relativa als plans hidrològics de conca a Espanya", en "especial" els de l’Ebre i el Tajo aprovats el gener.

La primera recomanació de l’informe de la delegació d’eurodiputats, que va encapçalar el conservador eslovac Pál Csáky, i que no estava inclosa en el primer esborrany "considera que ha de canviar-se completament el model de gestió dels recursos hídrics a Espanya, condicionant la possible distribució d’ús al compliment dels requisits mediambientals de la Directiva marc de l’aigua i dels plans hidrològics de conca, i donant prioritat als requisits mediambientals davant dels socioeconòmics". 

Els eurodiputats segueixen demanant a la Comissió Europea que "supervise de prop la forma en què s’aplica la legislació europea relativa als plans hidrològics de conca a Espanya i, en especial, als plans hidrològics de conca del segon cicle de l’Ebre i el Tajo presentats pel govern espanyol el gener del 2016". L’informe del comitè de Peticions de l’Eurocambra també demana que la CE tinga en compte la situació de l’Ebre en "el proper informe sobre l’aplicació de la Directiva marc de l’aigua" que ha de publicar el 2017. 

Segons els eurodiputats que van visitar l’Ebre cal que el govern espanyol mantinga obert el "diàleg" amb la societat civil i les ONGs "tenint en compte de veritat les al·legacions que poden sorgir en el procés". Els parlamentaris també indiquen que cal "coherència en cada una de les avaluacions d’impacte mediambiental a les diferents part del riu i l’avaluació ambiental estratègica dels plans hidrològics de conca per a cada riu". 

Un estudi "independent" per establir els cabals ecològics

En este sentit, el comitè de Peticions reclama un "estudi actualitzat, independent i exhaustiu de les necessitats de les zones protegides pel que fa a la qualitat de l’aigua i els cabals ecològics" i que tinga en compte "els objectius mediambientals establerts a la Directiva marc sobre l’aigua i els requisits de les directives sobre hàbitats i aus silvestres". "L’estudi oferirà dades per a la revisió del proper cicle de plans hidrològics de conca i ajudarà a establir els cabals ecològics necessaris al Delta de l’Ebre i al curs mitjà del Tajo". 

Els parlamentaris volen que este estudi es subvencione "amb fons europeus" i compte "amb la participació de totes les parts interessades pertinents, inclosos els representants de les autoritats regionals, els peticionaris i les autoritats de la societat civil”. 

L’informe, que ara està obert a esmenes, també "suggereix a les autoritats espanyoles que contemplen altres possibilitats, en consonància amb les recomanacions de la Comissió Europea" per "aconseguir els objectius mediambientals i satisfer les demandes d’aigua existents" i mantenir "un règim de cabals d’inundació apropiat". Pel cas del Tajo, l’informe recomana directament "revisar els cabals ecològics proposats en el pla hidrològic". 

El text de la missió que va visitar l’Ebre es presentarà al comitè de Peticions de l’Eurocambra el proper dimarts 21 de juny, i fins el dia 22 estarà obert a esmenes. El document definitiu s’aprovarà el 13 de juliol.