Fermín Jiménez Landa guanya la Biennal d’Art d’Amposta

L'obra guanyadora, El lago de los cisnes, és una instal·lació sobre el llac que va inspirar Tchaikovsky

El lago de los cisnes, instal·lació guanyadora.
El lago de los cisnes, instal·lació guanyadora. | Cedida
Redacció
13 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:52h
La instal·lació El lago de los cisnes de l’artista Fermín Jiménez Landa (Pamplona, 1979) ha guanyat la catorzena edició del Premi Biennal d’Art Ciutat d’Amposta (BIAM), concurs organitzat per l’Ajuntament d’Amposta i dirigit per l’artista ampostí Manel Margalef.

El jurat, format pel crític i curador, David G. Torres; el curador independent i investigador Sabel Gavaldón; la directora de la Galería Silvestre (Tarragona), Vanessa H. Sánchez; el gestor cultural i director de la Fundació Blue Project (Barcelona), Gerardo Peral; i el director de la Biennal, Manel Margalef, van donar a conèixer este diumenge el nom del guanyador durant la inauguració de l’exposició de la Biennal. “Hem tingut en compte la trajectòria artística de l’autor i també la qualitat conceptual de la peça”, ha argumentat, el director de la BIAM, Manel Margalef. En esta catorzena edició de la BIAM s’han presentat més de 160 obres entre les quals el jurat n’ha seleccionat tretze que fins al proper 30 de juliol estaran exposades a Lo Pati.
 
L’obra guanyadora, El lago de los cisnes, és una instal·lació de grans dimensions que consta de diverses garrafes i botelles d’aigua provinent del llac rus de Novodevichi, que va inspirar el ballet de Tchaikovsky. L’artista reflexiona sobre el fetitxisme indefensable generat per un objecte líquid que no té sentit fora del seu context. Es tracta d’aigua igual com qualsevol altra, l’única diferència és que ha realitzat un ardu viatge tant des del punt de vista econòmic com burocràtic, difícil de justificar a les duanes per on ha passat.
 
La resta d’artistes seleccionats, l’obra dels quals es pot veure a l’exposició de Lo Pati són: Luis Guerra, Maria García Ruiz, Marc Serra, Ariadna Parreu, Dani Montlleó, Vanessa Pey, Núria Güell, Levi Orta, Ian Waelder, Jonathan Millán, Avelino Sala i Gonzalo Elvira. Les seues propostes van des d’instal·lacions audiovisuals fins a dibuixos amb tinta xinesa, passant per la fotografia o la instal·lació, i aborden temes diversos com l’exhumació de fosses comunes o la reflexió al voltant del concepte artístic i les fronteres.
 
La Biennal d’Art Ciutat d’Amposta, dotada amb un premi de 4.000 euros, és un dels certàmens més importants i consolidats del panorama estatal i català que ha esdevingut un aparador de l’art emergent i alhora un termòstat de la creació contemporània.
 
Amb la BIAM 2016, Lo Pati estrena un nou horari ampliat i passa d’obrir només divendres i dissabte la tarda a estar obert dijous, divendres i dissabtes a la tarda i diumenges al matí, en un esforç per apropar la creació contemporània al públic.