Comença la campanya del 26-J amb els candidats pendents de l'empat a sis a la demarcació

En Comú Podem surt a buscar el segon diputat apel·lant al "vot útil" contra Rajoy | ERC vol mantenir-se com a primera força a les Terres de l'Ebre | PSC i CDC apel·len al seu votant tradicional per no empitjorar els resultats

El cap de llista d'En Comú Podem a Tarragona, Félix Alonso, confia obtenir el segon diputat
El cap de llista d'En Comú Podem a Tarragona, Félix Alonso, confia obtenir el segon diputat | Roger Seugra
Dani S. / ACN
10 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:59h
Amb un escenari electoral sense precedents produït per la repetició de les eleccions. Amb un de cada tres votants que encara no ha decidit el seu vot. Amb una campanya que se juga a les xarxes socials, on el més original atreu tots els focus. I amb un empat a sis, on cada partit va obtenir un escó. Així han començat la campanya electoral del 26-J les forces polítiques a les Terres de l’Ebre i a la demarcació de Tarragona, conscients que un grapat de vots pot suposar la diferència entre quedar-se o marxar de Madrid.

Per En Comú Podem, guanyador en nombre de vots el 20-D al conjunt de la demarcació, uns quants vots més poden significar un segon diputat. Des de Tortosa, el candidat al Senat Jordi Jordan ha cridant al votant progressista apel·lant al "vot útil". "Demanem el vot útil a tot aquell que té esperances que la situació al nostre país canvie", ha dit Jordan. La regeneració política, la fi de les polítiques d’austeritat i el referèndum per Catalunya són les raons que ha exposat Jordan per justificar el vot a En Comú Podem. El cap de llista de la coalició per Tarragona, Fèlix Alonso (EUiA), ha situat com a prioritats les infraestructures i les mesures per combatre la pobresa i les elevades xifres d’atur. "Som el vot de la il·lusió i de l’emergència social, que vol recuperar un país que necessita un altre encaix a l’estat espanyol", ha afegit.
 

Miquel Aubà (ERC) ha començat la campanya des de Tortosa envoltat dels militants i càrrecs del partit a l'Ebre Foto: ERC Ebre


Els 19.000 vots que van permetre a ERC proclamar-se guanyadora a les Terres de l’Ebre seran molt necessaris per ajudar al partit a mantenir el seu diputat per Tarragona, Jordi Salvador. El candidat al Senat i exalcalde de Gandesa, Miquel Aubà, desitja mantenir els bons resultats per "poder fer la mateixa feina que hem fet estos quatre mesos". Aubà també ha apel·lat al vot útil, esta vegada en defensa de les Terres de l'Ebre: "som l’única força que defensem el territori, com ho hem fet fins ara". Jordi Salvador s’ha expressat en la mateixa línia definit els republicans com "els campions de la defensa del territori". "Ho hem fet amb el Pla Hidrològic de l’Ebre, amb el Corredor del Mediterrani i a l’hora d’impedir deslocalitzacions d’empreses", ha proclamat el candidat d’ERC des de la Rambla Nova de Tarragona.

Molt de l’electorat que es disputen En Comú Podem i ERC és part del que va perdre el PSC al desembre passat. A les Terres de l’Ebre havien passat de 26.000 vots a l’any 2011 a un poc més de 13.000. A nivell estatal les enquestes tampoc auguren una recuperació pel PSOE. Per això el candidat socialista al Senat, Joan Sabaté, ha fet una crida al tradicional votant socialista. "Estem segurs que al llarg d’esta campanya mobilitzarem el nostre electorat", ha dit Sabaté i ha afegit que els socialistes "som la garantia de que el creixement que ha de vindre revertirà en la majoria de la societat i especialment a les classes populars". Des de Tarragona, el cap de llista Joan Ruiz, ha lligat el finançament necessari pels Jocs Mediterranis a la victòria de Pedro Sánchez.
 

La cara visible dels Socialistes de l'Ebre esta campanya tornarà a ser Joan Sabaté Foto: PSC Ebre

Qui també s’ha dirigit al seu votant tradicional per salvar els mobles és Ferran Bel, cap de la llista tarragonina de CDC, que el CIS l’ha situat fora del Congrés. "Faig una crida a totes les persones que tenen sentiment convergent, que ens han recolzat durant molt de temps, a que ens recolzen ara", ha dit Bel des de Tortosa. Després s’ha desplaçat a Tarragona, on ha seguit enganxant cartells, este cop entre els crits dels militants d’En Comú Podem contra el monument franquista. Des d’allà, Bel ha animat a votar en clau catalana i en donar suport al president Puigdemont des de "totes les institucions, també al Senat i al Congrés".

Ciutadans i el Partit Popular van ser els partits menys votats d’entre els sis que van obtenir l’escó. A les Terres de l’Ebre, el PP va perdre 15.000 vots i el partit taronja va acusar la seua poca implantació i va quedar últim a la majoria de municipis. Durant esta campanya no se’ls veure gaire per l’Ebre. El PP ha confirmat que no farà cap acte de campanya amb el seu candidat Jordi Roca. Des de Tarragona Roca ha presentat al PP com la garantia "que en els propers quatre anys puguem estar millor que ara" i ha recordat que el seu partit, des del govern, ha impulsat infraestructures clau pel territori com el corredor mediterrani. El candidat de Ciutadans, Sergio del Campo, aspira a obtenir un diputat més (malgrat la distància amb En Comú Podem) i a anar a Madrid amb la voluntat de contribuir a dotar la demarcació de la infraestructures que necessita.

 

Ferran Bel aspira a mantenir el seu escó a Madrid cridant al votant convergent de sempre Foto: Roger Segura