Agonia ferroviària a la línia que unix les Terres de l'Ebre amb Barcelona

Tres dies de retards que han arribat a ser de tres hores per cobrir el trajecte entre Tortosa i la capital catalana | Renfe anuncia compensacions que Trens Dignes qualifica de tan "vergonyoses" com la situació ferroviària que patix la línia

Trens aturats a l'estació de l'Hospitalet de l'Infant degut als problemes que patix la línia R16.
Trens aturats a l'estació de l'Hospitalet de l'Infant degut als problemes que patix la línia R16. | via @valles314
Sílvia Berbís
09 de juny del 2016
Actualitzat el 12 de juny a les 20:23h
La precarietat ferroviària que viuen les Terres de l’Ebre està fregant límits d’agonia esta setmana. Des que principis de setmana un incendi a les instal·lacions d’Adif a Mont-roig del Camp, del qual la compayia n’investiga les causes per bé que algunes fonts apunten que vindrien derivades de la manca de manteniment a la línia, els trens del Corredor del Mediterrani acumulen retards no d’alguns minuts, fet que fins i tot és habitual, sinó d’hores. Este dimecres, alguns convois  van arribar a cobrir el trajecte entre Barcelona i Tortosa amb tres hores més sobre les gairebé tres habituals. Renfe admet que de moment no hi ha previsió de normalització del trànsit. De fet, als danys a les instal·lacions s’hi han sumat encara problemes ocasionats per les reivindicacions laborals de treballadors i maquinistes. Així les coses, viatjar en tren a hores d’ara és més quimèric del que sol ser. Trens Dignes es planteja emprendre mesures legals pels efectes sobre els usuaris, que a més, sosté esta plataforma, no reben la informació que s’esperaria en un país civilitzat. Demà mantindrà una reunió amb el conseller de Territori, Josep Rull, aprofitant la visita que té previst fer a Tortosa, per demanar “solucions als problemes d’esta línia en agonia, perquè està malalta i no li posen sang”, afirma la portaveu Montse Castellà.

Renfe ha assegurat avui en una nota de premsa que tècnics d’Adif estan treballant a les operacions de reposició de les instal.lacions ferroviàries a Mont-roig del Camp, que es van veure “greument” afectades per la incidència produïda la nit del passat dilluns i que va originar incendis que van inutilitzar els sistemes de gestió de trànsit, comunicacions, senyalització i instal.lacions de seguretat. Degut a la gravetat dels danys, “no es pot establir una previsió per a la normalització del trànsit”, apunta Renfe. I afegix, “Adif ha obert una investigació per a determinar les causes que han provocat aquesta incidència, sense que per ara s’hagi descartat cap hipòtesi.

El cas és que esta situació està provocant retards, segons Renfe, de 30 minuts de mitjana als serveis Regionals i Llarga Distància que passen pel tram L’Hospitalet de l’Infant – Cambrils, demores, apunta, que “poden arribar puntualment a superar els 60 minuts”. Això avui, perquè ahir a la tarda, passatgers que havien sortit de Barcelona a les 16.33 hores van arribar a Tortosa passades les 22.30 hores. Avui, però, “un problema de conflictivitat laboral dels maquinistes”, segons Renfe, agreuja la problemàtica ocasionada pels danys tècnics. I a més a més, demà hi ha convocada vaga del personal d’Adif, com cada divendres fins a l’agost, per protestar contra la manca de personal i manteniment. “Precisament esta manca de manteniment de la infraestructura podria haver motivat, segons les nostres fonts, que s’haja incendiat la subestació de Montroig, on hi ha via única i suporta massa circulació, el que provoca tensions d’electrificació”, explica Castellà.

Una “vergonya” de compensacions pels retards
Davant d’esta “incidència”, diu Renfe, es procedirà a indemnitzar d’acord amb l’establert per la Llei del Sector Ferroviari als clients dels trens afectats, tant de serveis comercials com de servei públic. En el cas que el retard siga de 60 minuts o més, es retornarà el 50% de l’import del billet. Si és superior a 90 minuts es tornarà l’import íntegre, i per als serveis de Rodalies de Catalunya s’aplicarà la Devolució Xpress. “Això també és una vergonya, perquè normalment Renfe torna el 100% del cost del bitllet si hi ha un retard de 15 minuts, però ara, com que deuen al·legar que el problema és d’Adif, per tornar-te el cost íntegre cal que el retard siga d’una hora i mitja”, lamenta la protaveu de Trens Dignes.

Una vintena de tècnics de manteniment d’infraestructura i circulació d’Afif treballen per a la reparació de danys, la gestió del trànsit al punt afectat i la proteccó de passos a nivell. En estos moments, les tasques es concentren en la reparació dels sistemes de senyalització i de regulació del trànsit.

Adif i Renfe recorden que, per rebre informació, es pot contactar als telèfons 902 320 320 i 900 41 00 41,  o consultar els tweeters de @renfe, @rodalies, l’apartat “Estado de la Red” de la pàgina web www.adif.es, web renfe.com, així com a les apps d’Adif i Renfe. 
 

Un paper informatiu penjat esta tarda a l'estació de Tortosa, on s'anuncien retards que poden arribar als 50 minuts. Foto: Cedida