L'exalcalde d'Amposta defensa la legalitat de les dietes que va percebre

Manel Ferré argumenta que "les indemnitzacions per assistència en òrgans de govern d’entitats i les dietes de manutenció són compatibles i en cap cas suposa retribuir doblement per un mateix concepte"

L'exalcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha comparegut este dijous al migdia en roda de premsa.
L'exalcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha comparegut este dijous al migdia en roda de premsa. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
09 de juny del 2016
Actualitzat el 09 de febrer del 2017 a les 12:06h
L’exalcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha comparegut este matí en una roda de premsa per defensar-se de les informacions que esta setmana passada apuntaven que hauria pogut cobrar fraudulentament entre els anys 2011 i 2014, 23.630,89 euros en dietes de l'Ajuntament i diversos organismes públics dels quals formava part. Una informació derivada d’un informe dels Mossos d'Esquadra encarregat per la titular del jutjat número 2 d'Amposta, a partir de la denúncia presentada l'any passat pel regidor German Ciscar (anteriorment membre de PxC) i que en estos moments es troba en la fase de diligències prèvies.

 “Voldria fer recordar que esta denuncia forma part d’un total de 4 presentades per l’exregidor de PxC. De les 4, 3 ja han estat arxivades i concretament esta va ser presentada un mes abans de les eleccions municipals amb una clara finalitat política”, ha expressat Ferré a l’inici de la roda de premsa.  Ferré, que ha estat citat a declarar recentment per aquest cas com a investigat per un suposat delicte de malversació de cabals públics, ha lamentat ser víctima de “la pena del telediari”. “Per a molts ja sóc culpable”, ha expressat.

Ferré ha afirmat que el corpus de la denúncia “diu tot un seguit d’argumentacions que per sí mateixes se desmunten”. L’informe dels Mossos d’Esquadra detalla que l’exalcalde hauria reclamat a altres administracions el cost de desplaçaments que ja hauria cobrat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), que actualment encara presidix.  Així, l’Ajuntament d’Amposta li va a abonar 13.828,43 euros durant quatre anys, i també va acabar percebent 9.802,46 euros d'altres ens públics en els quals participava o formava part dels òrgans de direcció, com l’Institut Català de la Salut (ICS), al qual la jutjessa que instrueix el cas ha ofert personar-se com a part perjudicada.

L’exalcalde, però, ha defensat que la jurisprudència “diferencia clarament les indemnitzacions per assistència en òrgans de govern d’entitats, d’una banda, i les dietes de manutenció, per l’altra”. “Són compatibles i en cap cas suposa retribuir doblement per un mateix concepte”, ha reblat. Així, Ferré ha insistit en què el cotxe d'empresa del Consorci utilitzat en estos desplaçament era utilitzat “a temps parcial com a cotxe d’empresa” pel Consorci i que la resta del temps, com a "retribució en espècie", es podia utilitzar per a altres finalitats "particulars" que es tributaben fiscalment per a actes i reunions en nom de l’Ajuntament. Ferré també ha volgut deixar clar que "si hagués volgut" hagués pogut optat pel sistema de cobrament fix de dietes sense justificaió "hagués cobrat molts més diners". 

En este sentit l’exalcalde ha argumentat que “la major part dels viatges” aprofitava el desplaçament a Barcelona per “compactar reunions dels Consorci amb reunions en nom i representació de l’Ajuntament” i que “així consta” en les agendes de les secretàries dels dos ens.  Segons Ferré, a més, durant tots estos anys “mai” va rebre “des de secretaria ni intervenció ni cap funcionari cap notificació o informe dient que les notes de despeses no eren correctes o advertint-me que hi hagués cap irregularitat”. Després que el regidor German Ciscar presentés la denuncia, l’exalcalde va encarregar un “informe específic” a intervenció. Un informe, segons explica Ferré, que “constata que no hi ha cap irregularitat”.

D’altra banda, Manel Ferré ha proposat al Consorci de Salut i Social de Catalunya, que presideix, que es persone en el cas si ho estima oportú.  Així mateix, Ferré ha volgut subratllar que “conscientment” no ha passat “mai”, “despeses a l’ajuntament pagades pel consorci” i ha assegurat que, en cas que siga declarat culpable, retornarà els diners. “Lògicament si se demostra que jo, de forma inconscient, haja fet una irreguralitat, em comprometo a retornar els diners”, tot i que confia les argumentacions i proves que ha aportat suposaran l’arxivament de la denuncia: “El jutje m’ha donat la raó [en les altres 3 denuncies presentades pel mateix regidor] i ha confirmat la meua honorabilitat. Per tant, confio que la justícia em tornarà a donar la raó. Sempre he actuat en interès i benefici de la meua ciutat”, ha dit.

Per últim, Ferré també ha anunciat que es reserva la possibilitat d’emprendre accions legals per defensar la seua honorabilitat: “Un cop es tanque judicialment l’assumpte, valoraré en molta cura el que s’ha dit en contra d ela meua honorabilitat i exploraré el possible exercici d’accions que en estos moments em reservo”, ha sentenciat.

Per la seua banda, l’actual alcalde d’Amposta Adam Tomàs(ERC) ja ha anunciat que l’Ajuntament es personarà en el cas i que reclamarà a Ferré que retorne els imports dels desplaçaments abonats en el cas que el procés judicial acabés determinant que els va percebre irregularment.