Una tesi doctoral investiga les conductes suïcides a les Terres de l’Ebre

L’autora, Georgina Casanova, també ha presentat una comunicació sobre este tema al Congrés Català d’Infermeria i n’ha guanyat el primer premi

La infermera Georgina Casanova investiga sobre eles conductes suïcides al territori.
La infermera Georgina Casanova investiga sobre eles conductes suïcides al territori. | Cedida
Redacció
08 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:55h
Investigar quin és perfil clínic i psicosocial de les persones que han protagonitzat algun intent de suïcidi a les Terres de l’Ebre per tal de desenvolupar un programa de prevenció eficaç per a les conductes suïcides a la zona. Este és l’objectiu de la tesi doctoral que sota el títol Factors de risc associats als intents de suïcidi atesos al servei d’urgències d’una unitat de salut mental al sud de Catalunya està duent a terme la infermera de la unitat d’hospitalització de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Georgina Casanova, i que està dirigida pels doctors Pilar Montesó i Carlos López, de la Facultat d’Infermeria de la URV al Campus Terres de l’Ebre.

La investigació partix de la hipòtesis que les persones que fan un intent de suïcidi tenen unes característiques diferents a les altres. En este sentit, recollirà variables sociodemogràfiques, clíniques i de l’intent de suïcidi d’un miler de casos, que després analitzarà estadísticament per si hi ha resultats significatius a tindre en compte. “Este anàlisi ens servirà per conèixer el  perfil de les persones que fan un intent de suïcidi a la zona, ja que d’acord a l’evidència científica és el primer pas per a desenvolupar un programa de prevenció eficaç perquè afavorix la identificació precoç de les persones amb risc i ajuda a millorar la intervenció”, apunta la investigadora, tot precisant que mentre feia la revisió bibliogràfica es va trobar que existixen nombroses investigacions semblants arreu, però cap a la zona d’estudi. Així la tesis busca també omplir este buit, que afecta a una zona eminentment rural i amb unes característiques pròpies.

Paral·lelament a esta investigació i sobre el mateix tema que la tesi doctoral, l’autora ha presentat recentment una comunicació oral titulada Mites entorn al suïcidi ¿en parlem?, amb la qual va guanyar el primer premi a la millor comunicació oral del IV Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental, que organitza la Associació Catalana d’Infermeria de Salut Mental (ASCISAM) i que es va celebrar els dies 11, 12 i 13 de maig a Vic.

Actualment, es calcula que cada any moren al món un milió de persones per suïcidi, un factor que es considera una de les principals causes de mort i un problema de salut publica important. Tot i que es complicat obtindre dades reals sobre este tema en molts països, es calcula que per cada persona que se suïcida n’hi ha entre 15 i 30 que ho intenten. Estos són els casos que analitza el treball de Casanova.