Un grup ecologista denuncia al Govern per irregularitats en una tala de pins al Parc dels Ports

GEPEC-Ecologistes de Catalunya acusa al Departament d'Agricultura i a l'empresa Monroyo Industrial de delicte ecològic, prevaricació, estafa i tracte de favor a causa d'una tala de 10 hectàrees de pins | L'empresa adjudicatària hauria produït una plaga d'escarbats al ignorar les recomanacions tècniques del Parc Natural

Fusta apilada causant de la plaga forestal al P.N. dels Ports.jpg
Fusta apilada causant de la plaga forestal al P.N. dels Ports.jpg | Gepec
Redacció / ACN
07 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:33h
GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha denunciat davant la Fiscalia de Medi Ambient de l'Audiència de Tarragona una tala de pins dins del Parc Natural dels Ports, a la Sénia, a la comarca del Montsià. L'entitat ecologista exposa una cadena de fets denunciables i tipificats, segons diu, en el Codi Penal, tant de tipus ecològic, com prevaricació, estafa i tracte de favor. Segons ha explicat Gepec en roda de premsa este dimarts a Reus, el Departament d'Agricultura, a través de Forestal Catalana, va tolerar que l'empresa privada Monroyo Industrial S.L., actués a la zona natural "sense control".

Segons explica Gepec en un comunicat, tot es va iniciar al juny de 2013, quan el Departament d'Agricultura retira les competències en matèria forestal als Parcs Naturals i en recupera el control per mitjà de l'empresa pública Forestal Catalana S.L. Per Gepec, esta operació va suposar la "privatització" de l'explotació dels boscos públics de titularitat de la Generalitat. L'entitat ecologista denuncia, a més, que Forestal Catalana fa les adjudicacions "a dit, sense informacions prèvies, ni fent públics els preus de les adjudicacions, ni anunciant els criteris que s’han seguit, ni les condicions tècniques que s’han de complir".

Entre el 2014 i principis de 2015 Monroyo Industrial, una companyia fustera, va talar una àrea de 10 hectàrees a la zona de Refalguerí, dins del terme de la Sénia. El Parc Natural dels Ports havia advertit en un informe previ que caldria retirar tota la fusta apilada al bosc "sense puguen romandre de forma prolongada". Malgrat això, quasi un any després, a finals del 2015, els troncs encara restaven apilats, segons Gepec, amb la finalitat d'obtenir més guanys per part de l'empresa. Al assecar-se la fusta de forma natural i perdre pes, l'empresa pagava menys a l'administració que cobra en funció de la quantitat de fusta extreta dels boscos públics.

Fruit d'haver deixat la fusta durant tot l'any, incomplint els requeriments del Parc Natural, es va acabar provocant cap a la segona meitat de 2015 una plaga d'escarbats barrinadors de fusta, que com denuncia Gepec, va afectar "a un miler de pins d'una zona de vora 10 hectàrees de boscos protegits". "Ningú va exigir a l'empresa que retirés la fusta, la va deixar allí per augmentar beneficis, i va causar una plaga quan el parc ja havia avisat que podria passar", ha dit Xavier Jiménez, vicepresident de de Gepec, durant una roda de premsa a Reus.

El més sorprenent, diuen els ecologistes, és que les tasques de control d'esta plaga - és a dir, la tala de les 10 hectàrees de pins afectades - es torna a adjudicar a l'empresa que presumptament l'havia provocat, Monroyo Industrial. Gepec assenyala a Forestal Catalana i també als Serveis Territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, que "lluny d'expedientar i sancionar" l'empresa causant de la plaga forestal, "la premien" novament amb una adjudicació "a dit". Amb la qual cosa, denuncia Gepec, esta empresa acaba lucrant-se del fet d'haver incomplit els requisits tècnics imposats pel mateix Parc Natural.

Per tot plegat, Gepec veu un "tracte de favor" vers esta empresa, amb un "currículum" que li genera molta desconfiança per, segons diuen, més casos d'incompliments en aprofitaments de biomassa a Tarragona i Castelló. També creuen que este cas siga només de molts altres similars on s'haja "mercantilitzat" amb els boscos públics.

La denúncia afecta, entre altres, a Josep V. Jovaní Bordera, cap de la Secció de Boscos i Recursos Forestals a les Terres de l'Ebre del Departament d'Agricultura, Pere Vidal, exdirector dels Serveis Territorials d'Agricultura, a càrrecs de l’empresa pública Forestal Catalana i a l’empresa Monroyo Industrial S.L.
 

Fusta amb detalls dels forats causats per l'escarabat Tomicus Foto: Gepec