Junts, amb diferències, per un problema de país

La d'avui ha estat una mostra del suport social que ostenta la lluita contra el pla de conca, però també de les aliances polítiques

Els representants polítics han sostingut la pancarta amb el lema Respectem les directives ambientals europees.
Els representants polítics han sostingut la pancarta amb el lema Respectem les directives ambientals europees. | S.B.
S.B. / D.S. / ACN
05 de juny del 2016
Actualitzat a les 21:53h
La d’avui ha estat una mostra del suport social que ostenta la defensa de l’Ebre, però també de les aliances polítiques. La proximitat de les noves eleccions generals ha incentivat la presència de líders de les diverses formacions que es declaren disposades a combatre el pla de conca, totes excepte el Partit Popular i Ciutadans. El govern de la Generalitat també hi ha estat present, de la mà del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que ha destacat que el pla hidrològic proposat pel govern espanyol és "dolent per als cabals ecològics, per al delta i per als regadius, perquè no aposta per la seva modernització". Ha afegit que el Govern continuarà "lluitant amb totes les energies" contra este pla a través d'un contenciós-administratiu a l'Estat i a través de la Unió Europea.

Un dels principals objectius de la Plataforma en Defensa de l’Ebre per a la manifestació d’avui era refermar la unitat de país contra el pla que ja va plasmarse en la gran protesta del febrer a Amposta. En este sentit, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que com a representant de la capital del país cal "defensar els bens comuns, l'aigua, el delta com a ecosistema". La diputada Hortènsia Grau (ICV) ha assegurat que “hem avançat poc a nivell de l’esta,  però en l’àmbit de Catalunya aquella separació que hi havia abans entre determinats partits que defensaven el PHN ja no existix; avui el Parlament, excepte PP, tanca files entorn el delta i per arribar a un acord de tota la conca de l'Ebre per un pla que compleixi la directativa marc”. “Hem de treballar tots a una, fer un front ampli, després ja entrarem en les diferències, pero al menys hem arribat a uns mínims d’acord en totes les forces exceptuant el PP”.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha afirmat que amb un estat propi, Catalunya ho tindria més fácil. “En un futur país ens seria més fàcil perquè aleshores s’hauria d’arribar a un acord entre els diversos paísos per on passa el riu, i mentre que ara decidix l’estat, en aquell moment s’hauria de decidir conjuntament, per tant ens seria més favorable”, ha apuntat. També ho assegurat així el rapitenc Àlex Cervera, que ha representat Solidaritat Catalana per la Independència a la pancarta que aglutinava els polítics com a membre de l'executiva: "La independència ens interessa tant com l'aigua", ha remarcat.

Des d'ERC, Gabriel Rufián ha afirmat que la manifestació és una resposta "a les agressions de l'estat espanyol" i ha explicat que la seva presència respon a la voluntat d'"interpel·lar les autoritats supranacionals". De l'estat espanyol, ha dit, no n'esperen "absolutament res". Per a Rufián, el pla hidrològic "ataca la comarca i ataca la regió" i s'ha mostrat convençut que després de la imatge que ha donat la marxa d'este diumenge, la UE tombarà el pla hidrològic, que ha titllat de "pla polític, en contra de la gent".

En un sentit similar s'ha expressat el candidat de CDC a les eleccions, Francesc Homs, qui ha declarat: "Que guanyarem a Brussel·les, n'estic convençut". D'altra banda, l'eurodiputat Francesc Gambús ha assegurat que la manifestació és un "senyal" cap a la Comissió Europa i ha confiat que esta "està a prop de la gent" i "té l'obligació de defensar les directives en vigor i la legalitat en vigor". El diputat ebrenc Germà Bel, de Junts pel Sí, ha anat directe al gra: “Europa hauria de vetar massivament totes les línies de finançament cap a temes com l’alta velocitat i el pla hidrològic”, ha apelat.

Per part del PSC, Assumpta Escarp ha defensat també el cabal ecològic del riu però ha afegit que sobretot defensen que es face un pla "amb el consens de les comunitats autònomes". Escarp espera que després del 26-J hi hagi un "govern de canvi" que permeti "derogar el pla" actual i aprovar-ne un altre que compti amb el "consens del territori". El també socialista Joan Sabaté, primer secretari del PSC a Tortosa i candidat a la llista per Tarragona al Senat, també feia un gir d’Europa cap a l’estat: “La Unió Europea no dixa de ser una confederació d’estats, i un govern del PP defensarà a Europa la seua posició així que cal que canvie el Govern a Espanya, perquè això va ser determinant el 2004”, ha recordat.

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha criticat un pla que el govern del PP, ha apuntat, va aprovar amb "nocturnitat i traidorïa", que representa una "agressió contra un model de vida, de desenvolupament" i que va en contra a les directrius de la UE en matèria d'aigua. Domènech està convençut que la millor manera de derogar el pla és "fer fora el PP" del govern el 26 de juny.