MANIFESTACIÓ 5J

Arriba la #riuada5J amb milers de gotes de solidaritat cap a l'Ebre

La campanya per les xarxes de la PDE aconseguix una àmplia participació a partir d'identificar cada persona amb una gota i la manifestació amb una riuada

per Dani Sainz de Aja , Barcelona, 3 de juny de 2016 a les 17:32 |
Gotes dibuixades per xiquets durant un acte de l'ANC de la Barceloneta | @barceloneta_anc
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Gotes blaves o de colors, gotes de cartró i també de paper, gotes mal retallades o impreses un full, altres pintades amb retolador i altres amb aquarel·la. Qualsevol tipus de gota es benvinguda per fer-se una foto amb ella, etiquetar-la amb un #Riuada5J i penjar-la a les xarxes socials. D'esta forma, la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha aconseguit que desenes de persones inunden la xarxa mostrant la seua solidaritat amb la reivindicació ebrenca i estenent la crida a participar en la manifestació d'este diumenge a Barcelona.

El concepte és senzill, però al mateix està carregat de simbolisme. Des de Jóvens de l'Ebre, organització que col·labora en la PDE en els preparatius de la manifestació, Júlia Urgell explica que la idea va nàixer en una de les primeres reunions per preparar la marxa del 5J. Es tracta de cada persona està representada per una gota d'aigua (dibuixada en paper o retallada des d'una plantilla) i al ajuntar-se totes en la manifestació, es forma una "riuada de gent que inunda els carrers de Barcelona".


 


A partir d'aquí, la imaginació corre riu avall. Si bé des de l'organització van difondre un model de gota a les diferents entitats adherides, navegant per la xarxa trobem dissenys de tot tipus, colors i mides. Algunes gotes estan firmades per artistes i dissenyadors, com este model de Marta Bellvehí. Altres han inclòs el concepte de la gota i la riuada per elaborar cartells, com la versió d'Hernán en H, de El Terreno, de Lluís Chavarria o d'Arnau Torrente.


La campanya viral de la PDE, però, va costar d'arrancar. Estes darreres setmanes la polèmica que ha generat la consulta del monument franquista de Tortosa havia desplaçat l'atenció dels mitjans i de les xarxes. Amb la lluita contra el Pla Hidrològic en un segon pla, el tema del monument havia generat un intens debat a internet, on en moltes ocasions es donava una imatge equivocada de les Terres de l'Ebre. "Ha sigut un tema molt mediàtic, és difícil tindre dos notícies sobre l'Ebre al mateix temps", explica Júlia Urgell. Tanmateix, Urgell està convençuda que este episodi no perjudicarà a la manifestació del diumenge, i que la gent "motivada" no es tirarà enrere. Ja que, argumenta la portaveu de Jóvens, des de la manifestació d'Amposta del febrer passat s'ha assumit la lluita contra el Pla Hidrològic com una lluita de país. "Esperem que la manifestació vaja bé i es parle d'una forma positiva de la gent de l'Ebre", conclou Urgell.

Però com sol passar amb qualsevol incendi generat a les xarxes socials, en pocs dies s'ha extingit. L'última setmana la campanya digital de la PDE s'ha desbordat. En dos dies, ja s'han fet més de 700 tuits amb l'etiqueta #Riuada5J. I, a banda de les desenes de ciutadans anònims, comencen a arribar les mostres de suport dels polítics. Ja han posat amb la seua gota, per dir-ne alguns, la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell o l'Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els candidats al Congrés dels Diputats Xavier Domenènch (En Comú Podem), Joan Tardà (ERC) i Meritxell Batet (PSC); els diputats de Junts pel Sí o els de la CUP-CC. Tot i així, els suports més importants per la PDE, sense dubte, seran les milers de gotetes que este diumenge formaran una riuada de gent a Barcelona.

 

 

Participació