Romeva recorda que cal retirar tots els elements amb simbologia franquista per complir amb la llei

El conseller anuncia noves inversions als espais de la Batalla de l'Ebre per posar-los "a disposició de la memòria i de la dignitat col·lectiva"

El conseller Raül Romeva, acompanyat d'autoritats locals, en la seua visita al Poble Vell de Corbera d'Ebre.
El conseller Raül Romeva, acompanyat d'autoritats locals, en la seua visita al Poble Vell de Corbera d'Ebre. | Cedida
Redacció
03 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:50h
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha reafirmat este migdia des del poble vell de Corbera d’Ebre (Terra Alta), destruït durant la Guerra Civil, que “tots aquells espais que tinguin simbologia franquista s’han de retirar”. Tot i que dissabte passat més del 68% dels votants van optar per mantenir el monòlit inaugurat per Franco el 1966 per “reinterpretar-lo”, Romeva ha insistit en la posició del Parlament i del Síndic de Greuges, que van demanar la retirada del monument, sense consulta prèvia. “Esperem que totes les actuacions que vagin des d’ara endavant vagin en aquesta línia”, ha dit el conseller. Així mateix, el conseller també s’ha mostrat satisfet pel fet que la Diputació de Tarragona haja anunciat que retirarà el monòlit franquista de Coll del Moro, a Gandesa.

Romeva també ha anunciat este migdia des e l’església del Poble Vell de Corbera d'Ebre que el Consell General del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), presidit pel conseller, dedicarà prop de 250.000 € a realitzar un pla d’actuació per a la recuperació del Poble Vell amb diverses accions de rehabilitació i conservació. Romeva -que s’ha reunit amb els alcaldes de Caseres, Flix, Vilalba dels Arcs, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella, la Pobla de la Massaluca, Arnes i Horta de Sant Joan- també ha anunciat que els pressupostos que el Govern ha presentat recentment contemplen una inversió de 95.000 € per a altres projectes del Comebe a la zona.  

El conseller ha destacat que “cal treballar la memòria democràtica”, i especialment fer-ho “de forma documentada" perquè pugui esdevenir “un instrument de superació i de generació de noves oportunitats col·lectives”. Segons el conseller, “aquest és el repte que ens hem plantejat com a administració” i ha de ser “un treball compartit amb els municipis directament involucrats en la Batalla de l’Ebre”.

En el cas de Corbera d’Ebre, el conseller ha assenyalat que hi ha una voluntat molt clara per part del Govern per recuperar el Poble Vell de Corbera i “posar-lo a disposició de la memòria i de la dignitat col·lectiva” i "convertir-lo en un projecte de país".

Romeva ha recordat que el Poble Vell de Corbera ha estat mantingut durant molt de temps gràcies al compromís dels municipis de l’entorn, però “administrativament no ha tingut el suport que es mereixia”. En este  sentit, ha apuntat que amb la doble inversió anunciada el Govern vol “corregir aquest deute històric” i que esta és “una mostra més de la lluita contra la desmemòria col·lectiva que tantes vegades afecta la societat”.

El nucli municipal de Corbera d’Ebre que hi havia al turó de la Montera es troba en un elevat grau de degradació. El Pobre Vell va quedar totalment malmès per la Batalla de l’Ebre i el poble va haver de ser reconstruït posteriorment en una altra zona propera, on actualment hi ha la població. L’antic poble va quedar desprotegit i ha patit una destrucció progressiva a causa de l’efecte del temps i de la soferta climatologia de la Terra Alta.