L'Ajuntament d'Amposta es personarà en el cas de les dietes de Manel Ferré

El govern municipal exigirà a l'exalcalde que retorne els imports cobrats per desplaçaments si el procés judicial confirma que ho va fer fraudulentament

ACN
02 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:45h
Un informe dels Mossos d'Esquadra indica que Manel Ferré hauria cobrat irregularment més de 23.000 euros en dietes
Un informe dels Mossos d'Esquadra indica que Manel Ferré hauria cobrat irregularment més de 23.000 euros en dietes | S. B.
L'Ajuntament d'Amposta es personarà com a part interessada en les diligències prèvies obertes pel jutjat número 2 d'Amposta per les dietes cobrades de forma suposadament fraudulenta per l'exalcalde de CiU, Manel Ferré. L'alcalde de la ciutat, el republicà Adam Tomàs, ha anunciat que el consistori reclamarà a Ferré que retorne els imports dels desplaçaments abonats en el cas que el procés judicial acabi determinant que els va percebre irregularment. Segons va avançar este dimecres l'ACN, un informe dels Mossos d'Esquadra revela que, entre els anys 2011 i 2014, Ferré hauria reclamat i cobrat un total de 23.630 euros en dietes de l'Ajuntament i d'altres organismes públics que ja havia sufragat prèviament amb mitjans del Consorci de Salut i Social de Catalunya del qual n'és president.

La jutgessa, que ha pres ja recentment declaració a Ferré com a investigat per un suposat delicte de malversació de cabals públics, ha ofert a l'Institut Català de la Salut (ICS), un dels ens dels quals formava part dels òrgans de direcció, la possibilitat de presentar-se com a part perjudicada.

També ha sol·licitat a la interventora municipal un informe sobre la legalitat del cobrament de les dietes, també en l'exercici de càrrecs que no estaven vinculats a la representació municipal.

Després de l'aparició a la llum pública del contingut de l'informe policial encarregat per la jutgessa, el govern municipal d'Esquerra d'Amposta va acordar este dimecres a la nit que l'Ajuntament d'Amposta es persone com a part interessada en el procés. L'alcalde, que ja havia informat del cas a la junta de portaveus el passat divendres, ha avançat que en el cas que la investigació judicial acabe confirmant la certesa dels extrems que relata el document redactat per la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, el suposat pagament dos i tres cops d'una mateixa despesa imputada a diferents organismes, requeriran a Ferré que retorne al consistori "les que s'hagen cobrat malament o no s'havien d'haver passat". "Ens personem per a estar informats", ha refermat. "Com a equip de govern no tenim cap interès a decantar la balança cap a qualsevol costat però si hi ha una sentència volem saber què se'n deriva i com afecta a l'Ajuntament", ha afegit.

En el cas de l'Ajuntament, les despeses que Ferré hauria cobrat de forma duplicada ascendixen a 12.828 euros i, en bona part dels casos, correspondrien a desplaçament a reunions d'organismes dels quals no formava part com a representant municipal. Este és un dels aspectes que haurà d'esclarir l'informe de la interventora. Molt mesurat en les seues declaracions, Tomàs no descarta que, possiblement, el requeriment per cobrar estes despeses per part del mateix exalcalde hauria estat "presentat correctament en la forma". "Però el que no controlen la secretària i la interventora és que s'hagin pagat per una altra via. Aquí està l'honorabilitat d'un funcionari o una persona quan passa les dietes", ha afegit. En aquest sentit, l'alcalde ha refermat que el consistori actuarà de la mateix forma que en altres casos, com les quotes per part de les mestres de la llar d'infants o la despesa elèctrica del bar dels Xiribecs, exigint el seu pagament els responsables.

El cas de les dietes va ser denunciat l'abril del passat 2015 pel regidor German Ciscar, en aquell moment vinculat a Plataforma per Catalunya. En aquell moment, el grup d'ERC l'oposició que encapçalava Tomàs, va donar suport al ple a la sol·licitud d'un informe complert a la secretària i a la inventora sobre les dietes de Ferré: en quines circumstàncies i per quins càrrecs les podia percebre. La majoria absoluta de CiU va avortar la proposta: finalment, tot plegat va quedar limitat a l'emissió d'un informe, per part dels funcionaris municipals justificant que les dietes s'havien cobrat correctament en la forma, sense anar més enllà. L'informe policial, però, recull també el cobrament de 9.802 euros addicionals en dietes a organismes com l'Associació Catalana de Municipis, l'Agència de Salut Pública, l'ICS, GINSA del grup Sagessa o el Sistema d'Emergències Mèdiques, dels quals Ferré formava part. Es tracta de desplaçaments que s'haurien cobrat per triplicat: sufragats inicialment amb els Mitjans del CSC –que va posar a disposició de Ferré un cotxe i una targeta de crèdit-, havia requerit i aconseguit també el seu pagament per part de l'Ajuntament.

Per la seua banda, Ciscar, el regidor que va destapar el cas, ha lloat el treball de la jutgessa i l'informe dels Mossos d'Esquadra en el marc de la investigació. "Començo a creure que la Justícia existix: les corrupteles s'han de denunciar", ha declarat. En esta mateixa línia, ha reclamat obertament a tots els grups polítics municipals, i específicament a CiU, que actuen de forma clara i contundent en contra d'estes pràctiques. Precisament, Ciscar ha lamentat que el grup municipal convergent "s'hage posat al costat de Ferré" per una qüestió de "disciplina de partit" i s'hage prestat a "tapar-li les vergonyes". "La mateixa actitud que el PP amb Bárcenas i la Gürtel", ha comparat, tot reclamant-los, al mateix temps, que avantposen els "interessos de la ciutadania" denunciant les suposades pràctiques fraudulentes del seu excap de files i, en el cas que s'acabe demostrant, exigint-li el retorn dels diners cobrats irregularment a l'Ajuntament.