Ulldecona posa en valor el seu ric patrimoni en unes noves jornades

Patrimònium 2016 obrirà per primer cop al públic l’abric 8 del conjunt rupestre de l’ermita de la Pietat, donarà a conèixer les troballes de les excavacions de la necròpolis ibèrica d’Esquarterades i també del poblat preibèric de la Ferradura, entre d’altres activitats

Les jornades s'han presentat este dimarts a l'Ajuntament d'Ulldecona.
Les jornades s'han presentat este dimarts a l'Ajuntament d'Ulldecona. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
31 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:56h
El 10 i 11 de juny Ulldecona donarà el tret de sortida a unes noves jornades divulgatives que pretenen posar en valor el ric patrimoni històric de la població. Amb el nom de Patrimònium 2016, este cicle de conferències i activitats, que tindrà caràcter anual, pretén apropar a la societat en general, en esta primera edició, els projectes d’investigació executats o en plena execució a Ulldecona: les excavacions al poblat preibèric de la Ferradura, les de la necròpoli ibèrica d'Esquarterades, els diferents projectes basats en les noves tecnologies orientats a la difusió i l'educació, així com l'obertura al públic de l'abric 8 del conjunt rupestre de l'ermita de la Pietat.

“Creiem que treballar per la recuperació del patrimoni ens ajuda a créixer com a municipi. La intenció és apropar a la societat civil el ric patrimoni que tenim al poble i com mitjançant la seua gestió, es convertix en un motor de desenvolupament i motor social”, ha destacat l’alcaldessa, Núria Ventura.

La inauguració serà divendres 10 de juny al pis de dalt de l'oficina de turisme a les 19 hores. En este primer dia, es parlarà de la necròpoli ibèrica d’Esquarterades, descoberta de forma fortuïta l’any 2013 i on es van trobar restes d’una necròpolis ibèrica del segle V o inici del segle IV aC amb una vintena de sepultures formades per unes de ceràmica. La conferència anirà a càrrec de Jaume Noguera, investigador i professor titular d’arqueologia de la UB, i Carme Belarte, investigadora de l’ICREA (Institució Catalana i Recerca i Estudis Avançats) i l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica). “Coneixerem les tècniques revolucionàries que s’han aplicat en esta investigació i que han aportat moltíssima informació sobre les tècniques d’enterrament dels ibers”, ha destacat Agustí Vericat, director del Centre d’Interpretació dels Abrics de l’Ermita de la Pietat.
 
El dissabte 11 serà el torn del poblat preibèric de la Ferradura/Els Castellets. El Grup Arqueològic de Recerca Protohistòrica de la UB donarà a conèixer de primera mà els principals resultats assolits en este jaciment de la primera edat del ferro des de l’inici del nou cicle d’excavacions iniciat el 2009.

A la tarda del mateix dissabte, s’oferirà per primer cop al públic una visita guiada a l’abric número 8 del conjunt rupestre de l’ermita de la Pietat, a càrrec d’Agustí Vericat. Després de la recent construcció del nou accés a este abric, esta serà la primera ocasió en què el públic hi podrà accedir. “Un abric clarament singular”, segons ha definit Vericat, per la claredat de les figures que s’hi poden trobar i l’amplitud d’etapes històriques que representen.

L’últim projecte exposat al Patrimònium 2016 serà el 4D-VULL i 4D-VULL 2G:  monitorització d’art rupestre a Valltorta-Gassulla-Ulldecona. Un projecte de conservació preventiva que també té aplicacions en la difusió del patrimoni que es basa en models 3-D de fotogrametria digital i fotografia continua gigapixel, entre d’altres.

Abans de la inauguració d’estes jornades, el cap de setmana del 4 i 5 de juny es faran activitats prèvies. En concret, dissabte es farà una “neteja en família” del perímetre defensiu el castell d’Ulldecona, amb l’objectiu de “conscienciar sobre els valors patrominials del castell”, segons ha explicat Ventura, i diumenge hi haurà una conferència titulada Estratègies de subsistència en temps de transició: dels darrers caçadors-recol·lectors, als primers pagesos i pastors a les comarques del Montsià i Baix Ebre, a càrrec de Margarida Genera i Paco Lavega.

Les jornades Patrimònium 2016 s’engloben dintre del projecte Ulldecona, un passeig per la història iniciat l’any 2005.
 

Plafó informatiu de les rutes d'accès al poblat de la Ferradura i a l'ermita de la Pietat d'Ulldecona. Foto: Sofia Cabanes