Degoteig d'actes per retirar símbols i monuments franquistes a l'Ebre

Alguns municipis de les Terres de l'Ebre revoquen el títol d'alcalde «honorari i perpetu» a Franco i emprenen accions per retirar simbologia lligada a l'exaltació del dictador

L'Ajuntament d'Amposta ha retirat una de les últimes plaques franquistes del seu nomenclàtor de carrers
L'Ajuntament d'Amposta ha retirat una de les últimes plaques franquistes del seu nomenclàtor de carrers | Cedida
D. S.
30 de maig del 2016
Actualitzat el 31 de maig a les 9:40h
Seguixen els gestos d'alguns ajuntaments ebrencs en favor de recuperar la memòria històrica dels seus municipis. En plena polèmica pels resultats de la consulta del monument franquista de Tortosa, on ha guanyat mantenir i reinterpretar el monument, altres pobles han decidit emprendre accions per retirar símbols d'exaltació a la dictadura vuit anys després de l'aprovació de la llei que posava les bases per fer-ho.

Amposta retira la placa de l'antiga "Avenida Generalísimo"
Este dilluns l'Ajuntament d'Amposta ha retirat una de les les últimes plaques del nomenclàtor franquista que existien a la ciutat. Es tracta d'una placa de l'actual avinguda de la Ràpita, ubicada al número 28 d'este carrer, i que portava el nom de Avenida Generalísimo Franco. "Fent revisió de les plaques, vam detectar a sota d'una placa actual una altra en què es deixava entreveure el nom del dictador”, explica el regidor de Serveis Municipals, Pagesia i Medi Natural, Dani Forcadell. "Ara, la placa es traslladarà o bé al Museu de les Terres de l'Ebre o bé a l'Arxiu Comarcal del Montsià per conservar-lo”, afegix el regidor. L'àrea de Cultura, a més, està treballant per realitzar el canvi de nom dels dos carrers amb noms feixistes que queden a la ciutat, el carrer Ruiz de Alda i el Garcia Morato. "Continuarem revisant perquè no hi haja cap element feixista a la ciutat" ha afirmat l'Alcalde Adam Tomàs.

Franco, alcalde "honorari i perpetu"
L'Ametlla de Mar i Móra d'Ebre retiraran el títol d'alcalde honorari i perpetu a Franco després de descobrir en els arxius que el dictador encara ocupa este honor pòstum. La Cala votarà la qüestió durant el ple d'este dimarts, mentre que l'alcalde de la capital de la Ribera d'Ebre, Joan Piñol, vol pactar amb la resta de grups de l'Ajuntament l'aprovació de la revocació i una declaració institucional.

Divendres passat, el ple de Benifallet ja va aprovar per unanimitat retirar el títol honorífic al dictador. D'esta forma seguien els passos de Tortosa, que va fer el mateix el 26 de maig, en ple debat sobre el monument a la batalla de l'Ebre. En tots estos pobles s'ha trobat als arxius municipals que Franco va ser nomenat alcalde "honorari i perpetu" el 31 de març de 1964, un dia abans del 25è aniversari de la victòria franquista de la guerra civil. Al territori, el primer a revocar el títol d'alcalde honorífic a Franco va ser Roquetes el 2005, a continuació Amposta el 2009 i la Ràpita el 2014.

Gandesa vol netejar el coll del Moro de manifestacions feixistes
Una de les ciutats més castigades durant la batalla de l'Ebre, Gandesa, també s'ha posat mans a l'obra per fer complir la Llei de memòria històrica. L'alcalde de la capital de la Terra Alta, Carles Luz, vol impulsar una reforma integral de l'espai on es troba el monòlit franquista al coll del Moro. L'objectiu de l'Ajuntament és dignificar el lloc, totalment abandonat avui dia, i convertir-lo en un punt d'interpretació històrica de la batalla de l'Ebre integrat en els espais que gestiona el COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre).

Tan important com aprofitar l'espai per usos turístics és netejar-lo de simbologia franquista, segons Luz. El monòlit instal·lat 15 anys després del final de la guerra és un lloc de peregrinatge dels nostàlgics del règim i de grups feixistes, ja que allí mateix fou on es va establir el comandament franquista i des d'on el general Franco dirigia les tropes. "Tinc la voluntat que en cap cas situen Gandesa en un lloc de trobada de feixistes", va dir l'alcalde Carles Luz. El monument (al qual se li va retirar la simbologia franquista) ha patit continus atacs i actualment està ple de pintades, tant de caire antifeixista i comunista com franquista.
 

L'Ajuntament de Gandesa vol retirar el monòlit franquista del coll del Moro Foto: Ferràs A.