La CUP culpa Ferran Bel de la imatge donada per Tortosa amb la consulta

La formació cupaire no acata els resultats i lamenta també el paper d'ERC, MOVEM-ICV i PSC per "legitimar la consulta" i "contribuir a la banalització que s’ha fet del franquisme"

Un ciutadà camina pel pont de l'Estat mentre observa el monument.
Un ciutadà camina pel pont de l'Estat mentre observa el monument. | Sofia Cabanes
Redacció
30 de maig del 2016
Actualitzat el 31 de maig a les 15:19h
La CUP-AE ha Tortosa ha emès este dilluns al matí un comunicat en el que, segons afirmen, no acaten els resultats de la consulta sobre el monument franquista de Tortosa, celebrada este dissabte, en què un 68,36 % dels votants va apostar per mantenir i reinterpretar-lo i, per contra, un 31.25 % de les paperetes apostaven per la retirada i la museïtzació.

Segons la CUP, "esta consulta que no s’hauria d’haver fet mai. El feixisme i els seus símbols no es consulten". Així, subratllen que seguiran treballant per retirar el monument franquista, "reformat" o no i, "si cal, per la via judicial". I també seguirant treballant "per la retirada de la resta de símbols franquistes de la ciutat", afirmen.

​La formació cupaire considera com a "principal responsable" de la consulta i els resultats l'alcalde, Ferran Bel. "La consulta és un projecte personal seu i ha estat orientada en tot moment perquè el monument no es retire", asseguren. "Ens avergonyix profundament que l'alcalde de Tortosa aposte públicament pel manteniment d'un monument feixista. És intolerable la imatge que s'ha donat de Tortosa a Catalunya i ell n'és el màxim responsable". La CUP destaca que "tot el país ha pogut veure la seua manera de fer prepotent i de cacic, promovent una imatge de la ciutat i dels tortosins que no es correspon amb la realitat. Dubtem molt que amb polítics tan poc valents puguen construir un nou país", reblen.

També en fan responsables les formacions locals d'ERC, MOVEM-ICV i PSC. "Estos tres partits han legitimat la consulta i la pregunta trampa, contribuint a la banalització que s’ha fet del franquisme i d'este monument i sense qüestionar les propostes de l’alcalde. I considerem lamentable la no-campanya o campanya de baixa intensitat que han fet".

Així mateix, també lamenten que este siga el concepte de participació ciutadana de l'equip de govern "que s’ha limitat a fer una pregunta, informar per la premsa del fet i posar les urnes". Segons la CUP, "això és instrumentalitzar la participació ciutadana i buidar-la de tot el potencial".

Finalment, els cupaires feliciten la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes "per la faena feta abans i durant la campanya".