CiU i el PP demanen respecte, ERC es resigna, decepció a Movem i el PSC, expectant

Les valoracions dels diferents portaveus dels grups municipals, en conèixe's els resultats de la consulta

Després de l'alcalde, els portaveus dels partits, excepte la CUP, van valorar la consulta.
Després de l'alcalde, els portaveus dels partits, excepte la CUP, van valorar la consulta. | Sílvia Berbís
S.B./ACN
29 de maig del 2016
Actualitzat a les 11:29h
Després que l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, anunciés els resultats de la consulta, entorn a les 11 de la nit de dissabte, els portaveus de tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament, a excepció de la CUP, l’única formació que no ha avalat la convocatòria de la votació, van fer-ne les valoracions particulars. Tant la portaveu de CiU Meritxell Roigé com el d’ERC, Josep Felip Monclús, els dos partits al govern, lloaven l’alta participació. “La gent ha parlat de forma clara”, remarcava Roigé, mentre el republicà admetia que esperaba més suport a l’opció de la retirada, sense lamentar que no hagués estat així: “La realitat és la que és”, va afirmar en to de resignació.

Per la seua banda, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, va valorar de forma contraria el percentatge de participació, prop del 30%, qualificant-la de "baixa", i comparant-ho amb el 46% que va assolir la consulta del 9N. Jordan, en referència a la formació a la que representa, va eludir tota autocrítica entorn a la intensitat de la campanya, i va dirigir les seues recriminacions a l’absència d’ una campanya institucional amb més informació, perquè hi havia molta gent que no sabia què es votava, va afirmar. Jordan, a diferència dels partits del govern, es va mostrat decebut pels resultats, perquè l'opció guanyadora no és la que defensava la seua formació, i també va mostrar-se “decebut i preocupat per la "imatge" que donarà Tortosa a la resta del país. "Caldrà fer molta pedagogia perquè se'ns entenga", va advertir.

En l’aspecte de la participación, també el portaveu del PSC, Enric Roig, va qüestionar que fos elevada per ser una consulta, i va titllar el percentatge de "justet" per ser un tema de tan calat. Els socialistes, absents de tota campanya per la consulta, també va criticar la manca de "planificació" en la mateixa, i va assegurar que es mantindran expectants a la proposta que plantege el govern municipal sobre "com i de quina manera" s'ha de tirar endavant el que s'ha dit a les urnes.

Per últim, el portaveu del PP, Xavier Dalmau, es va mostrar satisfet dels resultats i es va afanyar, com havia fet l’alcalde Ferran Bel, a demanar "respecte". "Ja no demano comprensió, però sí respecte a la decisió presa pels tortosins", va afirmar abans de reclamar també que el debat sobre el monument s'acabe i es puguen parlar d'altres qüestions que afecten el dia a dia del ciutadà, com també va reivindicar Roig.