Un curt que condemna el monument franquista de Tortosa guanya l'Embarrat 2016 de Tàrrega

L'obra, titulada Animalització, és obra de Zoraida Roselló, nascuda a Santa Bàrbara, i Jaume Vidal, d'Amposta.

Detall de l'àguila del monument franquista de Tortosa.
Detall de l'àguila del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
ACN
29 de maig del 2016
Actualitzat a les 9:27h
Un curtmetratge que denuncia la presència del polèmic monument franquista a Tortosa s'ha endut el Premi Embarrat 2016, el màxim guardó que atorga el Festival de Creació Contemporània de Tàrrega. Els autors de l'obra, titulada Animalització, són els artistes Zoraida Roselló (Santa Bàrbara) i Jaume Vidal (Amposta), els quals han recuperat en este treball el discurs d'inauguració del monument tot condemnat la passivitat que ha permès la seua pervivència fins als nostres dies.

En clau metafòrica, el curtmetratge alterna imatges del monument amb altres d'un ramat d'ovelles. Al mateix temps, els autors han declarat este dissabte a Tàrrega que amb l'obra també qüestionen el referèndum convocat a Tortosa sobre la retirada del monument "ja que s'usa un procés democràtic per a legitimar la possible presència d'un element clarament feixista".

El Premi Embarrat, dotat amb 2.000 euros, ha estat lliurat de mans del regidor de Cultura, Raül Palacios, i els directors del certamen, Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta.
 
El jurat, format per set membres de l'àmbit de les arts, també ha concedit una menció d'honor al treball conceptual Earthworks de la polonesa Anna Kedziora. L'obra conjuga una projecció audiovisual amb una instal·lació de terra, en perfecta simbiosi amb l'entorn de l'antiga fàbrica Cal Trepat, marc de l'Embarrat.

D'altra banda, el Premi de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha reconegut el treball 'Monocromos negros' de Manuel M. Romero, que es basa en esmalt i esprai sobre paper reciclat. El guanyador podrà exposar l'any vinent a la Sala Gòtica de l'IEI. En la seva tercera edició, l'Embarrat - Festival de Creació Contemporània fa reflexionar al voltant del concepte 'en desús'.

Tàrrega aposta per l'art d'avantguarda

Gràcies a l'Embarrat, les naus de l'antiga fàbrica Cal Trepat de Tàrrega esdevenen este cap de setmana un espai de contacte entre el públic i l'art d'avantguarda. Les tendències artístiques més radicals i transgressores es donen cita al certamen exhibint obres de fins a 27 artistes de les terres de Lleida, l'estat espanyol, Alemanya, Polònia i Mèxic. Els treballs integren l'exposició central anomenada La Gran Màquina III. Tant per la forma com pel contingut, són creacions que interactuen amb el patrimoni industrial que es preserva a Cal Trepat, oferint al visitant una plasticitat inèdita.

L'Embarrat es manté fidel al seu caràcter multidisciplinari i dóna cabuda al vídeoart, la música experimental, l'art electrònic, la fotografia, el còmic, el disseny, l'arquitectura i altres tipus de manifestació del pensament.