Baixa participació, poques meses i cues llargues en la consulta pel monument

A la 13 del migdia havia votat el 9,6% del cens | Dures critiques a l'Ajuntament pel desplegament de meses electorals

Cua al Museu de Tortosa per votar este migdia.
Cua al Museu de Tortosa per votar este migdia. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
28 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:44h
Cues de més de mitja hora per votar en moltes de les 11 meses que l’Ajuntament de Tortosa ha habilitat este dissabte per votar en la consulta sobre la retirada del monument franquista. El col·lapse de gent, que ha obligat fins i tot a més d’un a girar cua cap a casa per tornar més tard, ha obligat a l’Ajuntament de Tortosa a ampliar urnes este migdia per tal de facilitar la votació als ciutadans. Això però, contrasta amb una baixa participació. Segons les dades del mateix consistori, la participació a la 13 de la tarda és baixa. Únicament del 9,6% (han votat 2.750 persones d’un cens de 28.466).

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s’ha dirigit a les 12 del migdia al Museu de Tortosa, on hi ha una de les taules, per votar, des d’allà s’ha referit a les mesures preses pel l’Ajuntament: “Hem duplicat el nombre d’urnes en aquells punts on hi ha més cues, mantenint el mateix número de meses”, aquest és el cas de Ferreries, on les esperes eren de gairebé 40 minuts al migdia, i també l’Ajuntament i l’Auditori.

Bel ha explicat que, tal com preveu el reglament de participació ciutadana, es poden incorporar treballadors públics, però a totes les urnes hi ha algun membre de les meses constituïdes. “S’han obert les meses amb absoluta normalitat i ja des de mig matí tenim molta afluència de gent a les taules, la qual cosa pot vindre motivada perquè hi ha un canvi d’hàbits, pel fet que normalment les votacions es fan en dies festius i avui és un dissabte, a més amb molt bon temps, la gent surt a comprar i a fer les seues activitats i aprofita per aproximar-se als col·legis”. Per a Bel, esta participació mostra que “es nota que la gent tenia ganes de votar, amb la qual cosa crec que les quatre formacions que hem avalat la consulta podem estar satisfetes d’entrada”.

Bel, que ha votat per mantenir el monument per “reinterpretar-i  contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau” (Opció B) valorarà els resultats de la consulta un cop es coneguin els resultats, entre les 21:30 i les 22:00.

Dures crítiques

Les cues provocades pel baix nombre de taules electorals comparades amb altres comicis ha estat fortament criticat per La Saó, associació que des del 2013 treballa en la recuperació de la memòria històrica a les Terres de l’Ebre i que este dissabte és entitat observadora en la consulta. “Les primeres conclusions és que l’Ajuntament no ha fet una correcta previsió de l’estimació de participació que hi hauria donat que ha fusionat diferents col·legis electorals per a que la gent vagi a menys llocs. Si fusiones col·legis i a més a més habilites menys taules que en qualsevol altre cicle, vol dir que la teua estimació estava infravalorada. Si això no es resol, molta gent es quedarà sense votar,” ha criticat Josep Maria Royo, membre de l’entitat.

Royo també ha estat dur en la convocatòria d’esta consulta: “És una consulta que no s’hagués hagut de celebrar perquè ja tenim unes lleis de memòria històrica que advoquen per la retirada de monuments com este que fa exaltació del franquisme”, ha conclòs.
 

Ferran Bel i Josep Maria Royo han intercanviat impressions sobre el desenvolupament de la jornada. Foto: Sofia Cabanes