La consulta sobre el monument franquista de Tortosa, minut a minut

Guanya l'opció de mantenir el monument i reinterpretar-lo amb un 68,36% | 28.467 tortosins, majors de 16 anys i empadronats a la ciutat decidixen el futur del monòlit inaugurat per Franco l'any 1966

per Redacció, Tortosa, 28 de maig de 2016 a les 08:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 00:57 Fins aquí el seguiment en directe d'aguaita.cat de la jornada de votacions en la consulta del monument franquista de Tortosa.

Finalment, amb una participació del 29%, ha guanyat l'opció de mantenir i reinterpretar el monument amb el 68% dels vots, mentre que l'opció de retirar-lo i museïtzar-lo s'ha quedat amb el 31%. El dia ha transcorregut tranquil, però s'han format llargues cues pel matí i a última hora de la tarde.

Tortosa mantindrà el símbol de la victòria franquista al mig de l'Ebre

«Passe el que passe, avui comença el debat»

Baixa participació, poques meses i cues llargues en la consulta pel monument

La comissió per la retirada del monument culpa als partits del resultat per «no fer campanya»
 

La consulta sobre el monument, en imatges

 00:51 La comissió per la retirada del monument culpa als partits del resultat per «no fer campanya» http://bit.ly/1U3P11k

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes assenyala als partits polítics que no han fet campanya com els principals responsables del resultat de la consulta sobre el monument de la Batalla de l'Ebre, on ha guanyat l'opció de mantenir-lo i reinterpretar-lo. En un comunicat, la comissió culpa a la "classe política" de Tortosa de "desídia i irresponsabilitat per no fer campanya" i de no tenir valentia per haver delegat "la responsabilitat en la ciutadania".
 00:47 Tortosins pel monument demana respecte a la resta de Catalunya

El president de Tortosins pel monument, Jaume Solé, ha manifestat que des de la seua associació estan "contents" pel resultat i per la participació. Solé ha encoratjat a l'Ajuntament a iniciar la tasca de contextualitzar el monument franquista així com ha convidat als partidaris de retirar-lo de "treballar junts".
 00:37 Enric Roig (PSC): "El govern municipal haurà de fer les propostes per reinterpretar el monument"

El cap de llista del Partit dels Socialistes ha valorat negativament la planificació de l'Ajuntament a l'hora d'organitzar la consulta, tot recordant les cues que s'han format i que alguns ciutadans "no sabien on votar". També ha dit que des del PSC haurien "volgut més participació" i ha volgut passar pàgina d'este episodi: "la ciutadania requerix que ens dediquem a accions del dia a dia".
 00:26 Meritxell Roigé (CiU): "La gent ha parlat de forma clara"

La segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tortosa, Meritxell Roigé, ha celebrat en nom del grup municipal de CiU la participació en la consulta sobre el monument. "Estem molt contents", ha dit Roigé i ha recordat que "era un procés avalat per 19 de 21 regidors
 00:15 Xavier Dalmau (PP): "Avui s'ha fet un clar acte de democràcia pura i dura"

El regidor del Partit Popular a l'Ajuntament de Tortosa, Xavier Dalmau, ha demanat "respecte" a la resta de partits i a totes les institucions per este resultat. Cal recordar, però, que el PP de Tortosa no va donar suport a l'organització de la consulta.

 
 00:11 Jordi Jordan (Movem Tortosa): "Estem decebuts per la imatge que podem generar a la resta del país"

Jordi Jordan, el cap de llista de Movem Tortosa, s'ha mostrat decebut per la derrota de l'opció de retirar el monument, la qual el seu grup defensava. En qualsevol cas, el portaveu de Movem ha respectat el resultats i ha afegit que "caldrà fer molta pedagogia per a que la gent ho entenga".
 00:02 Josep Felip Monclús (ERC): "Pensàvem que més gent votaria a favor de retirar el monument, però la realitat és la que és"

El portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Tortosa ha acceptat el resultat de la consulta sobre el monument franquista, per la que el seu partit s'havia posicionat a favor de retirar-lo. Monclús, que no ha lamentat explícitament els resultats, ha dit que a partir d'ara "s'ha de descatalogar" el monument per "actuar en conseqüència".
 23:56 Ferran Bel: “avui no es votava ni el feixisme ni el franquisme”

http://bit.ly/1XFlikF L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha insistit ha reclamar “respecte” per a la ciutadania de Tortosa. “Qüestionar tarannà i compromís democràtic de les persones que s’han apropat a les urnes no seria seriós ni convenient”. “Demanem que no se’ns tracti com a feixistes ni franquistes perquè no ho som”. Bel s'ha compromès a materialitzar l'opció B i ha reclamat la complicitat de "totes les administracions" per fer-ho.
 
 23:09 RESULTATS FINALS

Opció a) Retirar i museïtzar
31,25% (2.631 vots)

Opció b) Mantenir, reinterpretar
68,36% (5.755 vots)

Participació: 29,73% (8.464)

Nuls: 45 (0,53%)
Vots blanc: 33 (0,39%)
Vots vàlids: 8.419 (99,47%)
Cens: 28.466 (majors 16 anys empadronats)
 23:08 DADES OFICIALS
 
Participació: 8.464 persones, un 29,3% del cens
 
 22:17 En breus moments es coneixeran els resultats oficials. Els mitjans de comunicació ja esperen a l'alcalde Ferran Bel a l'Ajuntament de Tortosa.
 
 21:13 PRIMERS RESULTATS NO OFICIALS:

Poc a poc es van coneixent els resultats de la consulta sobre el monument franquista de Tortosa gràcies a les xarxes socials. L'opció B ("mantenir-lo i reinterpretar-lo") comença amb avantatge a l'opció A ("retirar-lo i museïtzar-lo"). Seguim a l'espera dels resultats oficials.

TORTOSA:

Opció A (retirar-lo i museïtzar-lo): 1293 (31%)

Opció B (mantenir-lo i reinterpretar-lo): 2788 (68%)


Per districtes:
Ajuntament (Centre):
Auditori Felip Pedrell (Temple): 447 vots opció A (28%), 1094 vots opció B (69%)
Museu de Tortosa (Remolins): 294 vots opció A (36,1%),  517 vots opció B  (63,5%)
Grup Temple (Temple): 64 vots opció A, 179 opció B
Centre Cívic de Ferreries (Ferreries): opció B 1271 vots 70.57%; opció A 530 vots 29.43%
Consell Comarcal Baix Ebre (San Llàtzer): opció B 601 vots 61.14%; opció A 380 vots 38.66%

Campredó: 119 vots opció A, 119 vots opció B
Bítem: 81 vots opció A, 289 vots opció B (participació  35,03%)
Jesús: 288 vots opció A, 590 opció B
Els Reguers: opció B 171 vots 76.68 %; opció A 50 vots 22.42 %
Vinallop: opció B 68 vots 82.93 %; opció A 14 vots 17.07 %

 
 21:09 Els primers resultats donarien l'avantatge a l'opció de "mantenir-lo i reinterpretar-lo"
 20:17 Les primeres dades de participació no definitives:

Moltes persones a peu d'urna han començat a tuitar els primers resultats de participació. Encara, però, no hi ha dades oficials ni una dada global de participació definitiva.

De moment, per col·legis:

Ajuntament (Centre): 24,86%
Centre Cívic de Ferreries (Ferreries): 30%
Museu de les Terres de l'Ebre (Remolins): 29,4%
Auditori (Temple):
Grup Temple (Temple):
Consell Comarcal Baix Ebre (San Llàtzer): 32%

Bítem: 35,03%
Campredó:
Jesús:
Els Reguers:
Vinallop:
 
 20:05 Encara hi ha gent que espera per votar amb els col·legis tancats

Passades les 20h i amb els col·legis tancats, unes quantes persones falten per votar a Ferreries, Remolins i Sant Llàtzer. Un cop hagen votat, començarà el recompte de vots i es podran conèixer les primeres dades oficials de participació.

 19:54 TANQUEN ELS COL·LEGIS ELECTORALS A TORTOSA

A les 20h han tancat els col·legis i finalitza la consulta sobre el futur del monument franquista de Tortosa. Les primeres dades situarien la participació entorn al 30%. Al llarg de la jornada s'han produït llargues cues que, pel matí, ha provocat que es posessen més taules a diferents punts. A última hora de la tarde, s'han repetit les cues i en el moment de tancament dels col·legis encara queden persones per votar.
 
 19:38 S'esgoten els sobres al centre Cívic de Ferreries a 10 minuts del tancament de les urnes

La gran afluència de gent a última hora de la tarde està desbordant un altre cop els col·legis electorals. A Ferreries s'esgoten els sobres i agents de la Policia Local s'han desplaçat fins el Museu de les Terres de l'Ebre per buscar-ne més.    
 19:18 Les cues tornen a última hora

Al col·legi del Museu de les Terres de l'Ebre, a Remolins, la participació arriba al 27% quan només falta mitja hora perquè tanquen les urnes

 
 19:06 La participació passa del 20% a Ferreries i al centre de Tortosa a una hora del tancament dels col·legis

Segons els observadors de l'associació per la memòria històrica Saó, participació hauria passat del 20% a la mesa l'Ajuntament (on hi ha 5.100 persones censades) i del 27% al centre cívic de Ferreries (amb 6123 votants censats).
 
 18:51 Josep Bayarri, ex-periodista i fundador del PSC a Tortosa

"Penso que el dia d'avui és important perquè ens farà sortir d'un atzucac. Era una situació tramposa i ambigua, no podem estar 50 anys més parlant del monument. S'ha de resoldre amb la solució que siga. Me preocupa que siga una sortida en fals. Primer, per l'ambigüitat dels partits, de sí però no, de deixar la campanya forta en contra del monument en mans de la CUP... Els partits d'esquerra s'haurien hagut de significar més.
Arribat el dia de la votació, ha estat molt mal organitzada. Este matí hi havien unes cues terribles. Han concentrat tots els col·legis electorals del centre de Tortosa a l'Ajuntament i és natural que a l'hora de votar molta gent no ha pogut i ha marxat. Hi ha una participació baixa i l'important és que vote més del 50%. Sinó els que perden, siga qui siga, desmereixeran el resultat. Em fa temor que si no vota un volum important de tortosins, es diga que hem de tornar a començar".
 
 18:33 La participació a Ferreries, a les 18h, arriba al 23% del cens, uns 1400 vots.

 
 18:21 Amparo Moreno, catedràtica emèrita de periodisme per la UAB

"Jo vivia a Tortosa quan es va inaugurar este monument i recordo la pressió de l'ambient i tot el que ha significat en la meua vida i en la vida dels demés. El que voldria, i el que he votat, és no tornar a veure més el monument. Sóc partidària de que el treguen. Espero que això servisca per a alguna cosa, m'agradaria que realment s'acabés el debat d'una vegada. És evident que és un monument fet per honra i glòria del qui va donar el cop d'Estat. Quan se va celebrar els 25 anys de pau i es va inaugurar el monument, el que s'estava celebrant era la supeditació de la població a una dictadura. Voldria que el resultat siga: traiem el monument i anem a pensar en coses de més convivència".
 

 
 18:07 José Luís Gamero membre de l'associació Terra de Germanor:

"Es una vergonya per a Tortosa imposar per part de l'Ajuntament una consulta sobre un monument franquista, que l'únic que fa és molestar. El Memorial Democràtic s'ha manifestat clarament sobre el que és este monument, per tant se'ls ha de fer cas i treure el monument del mig i museïtzar-lo o vendre'l com a ferralla. L'únic que representa és un monument a la barbàrie i d'exaltació del Caudillo. No té sentit manipular la gent d'esta forma, demanant-los que opinen del monument. La gent no volia sortir a votar però s'han espantat perquè tota Convergència i tot el PP estan votant. Penso que guanyarà la consulta l'opció de l'alcalde de Tortosa, perquè per això la fa. I si no la guanya, que la gent comence a pensar que este home no té el suport de tota Tortosa".
 
 17:58 Gabriel Rufián (ERC): «Davant del feixisme no hi ha discussió possible, només la més absoluta condemna»

El cap de llista d’ERC a les eleccions generals del 26-J, Gabriel Rufián, ha lamentat este dissabte la consulta a Tortosa per decidir el futur del monument franquista a l’Ebre. “Davant del feixisme no hi ha discussió possible, només la més absoluta condemna”, ha assenyalat Rufián, absolutament partidari de retirar el monument i museïtzar la zona. Durant la trobada municipalista d'ERC a Lloret de Mar, Rufián també ha demanat la retirada de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local, que controla la despesa dels ajuntaments.
 

Foto: ACN 
 17:43 Enganxada entre l'associació Saó i el president de Tortosins pel Monument a twitter

Josep Maria Royo, de l'associació per la memòria històrica Saó, ha estat molt crític amb el desenvolupament de les votacions. Ha destacat la falta de supervisió per part dels partits i els intents d'influenciar en el vot per part dels partidaris de mantenir el monument.
Tot seguit, el president de Tortosins pel Monument, Jaume Solé, l'ha respost... ... i Josep Maria Royo ha insistit en que Tortosins pel Monument ha tractat d'influenciar el vot:
 17:40 Antoni Royo, promotor cultural, piula que a les 16:30h ja han votat el 16% del cens que vot a l'Ajuntament de Tortosa.
 17:25 Segons Inés Royo Aspa, membre de Saó, associació per la promoció de la memòria històrica al territori que avui fa d'observadora, a les 17:00 hores ha votat el 21% del cens al col·legi de Ferreries.
 16:49 

La consulta sobre el monument, en imatges

Fes un repàs als moments que ens està deixant la jornada de votacions a Tortosa a través de la nostra galeria. http://bit.ly/25oTuDy
 

 15:54 «Passe el que passe, avui comença el debat»
L'opinió de 7 ciutadans sobre la #consultamonument #Tortosa bit.ly/20O52Ny
 

 
 15:10 VÍDEO| El monument franquista de Tortosa a vista d'ocell
Un vídeo gravat amb drone mostra el monument la Batalla de l'Ebre com mai l'havíem vist http://bit.ly/1Vn7rPD
 13:40 
Josep Monclús, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa:

"Tenim tota la confiança en que sortirà l’opció per la qual hem demanat el vot, per això van donar suport a la campanya, perquè no s’havia fet mai res i este ha sigut l’instrument que tenim per a que la ciutadania es puga manifestar d’una forma democràtica . Una altra cosa és com es museïtza, perquè cal buscar un expert en museologia que diga què s’ha de fer, on s’ha de ficar i de quina manera.”
 

Foto: @radiotortosa

 13:23 Jaume Solé, president de la plataforma Tortosins pel Monument

“Valoro molt positivament la jornada, que hi haja tanta participació, això vol dir que la gent de Tortosa vol dir la seua i que no s’impose des de fora què hem de fer amb el nostre patrimoni cultural i artístic.”
 
 13:02 ÚLTIMA HORA | La participació a les 13 hores és del 9,66%, amb 2.750 persones sobre un cens de 28.466 votants. 
 12:19 L’alcalde Ferran Bel valora positivament l’afluència de votants i s’habiliten més urnes en algunes meses:

Ferran Bel, alcalde de Tortosa, ha valorat positivament l’elevada afluència a les meses electorals que s’ha detectat ja a primeres hores i que ha anat augmentant fins provocar llargues cues en alguns dels punts de votació habilitats (cal tindre en compte que hi ha menys col·legis i menys taules en esta consulta que en unes eleccions). Tant és així que, segons ha explicat davant els micròfons, de forma inmediata es duplicaran algunes urnes, mantenint el mateix nombre de meses, onze, allà on la participació és més elevada, com ara a Ferreries, entre altres. Bel ha explicat que, tal com preveu el reglament de participació ciutadana, es poden incorporar treballadors públics, però a totes les urnes hi ha algun membre de les meses constituïdes. “S’han obert les meses amb absoluta normalitat i ja des de mig matí tenim molta afluència de gent a les taules, la qual cosa pot vindre motivada perquè hi ha un canvi d’hàbits, pel fet que normalment les votacions es fan en dies festius i avui és un dissabte, a més amb molt bon temps, la gent surt a comprar i a fer les seues activitats i aprofita per aproximar-se als col·legis”. Per a Bel, esta participació mostra que “es nota que la gent tenia ganes de votar, amb la qual cosa crec que les quatre formacions que hem avalat la consulta podem estar satisfetes d’entrada”. 
 
 12:17 Jordi Jordan, portaveu de Movem a l'Ajuntment de Tortosa:

"Avui des de Movem Tortosa animem a tota la gent a que participe per poder desencallar la polèmica per excel·lència que tenim a la ciutat des de fa dècades, que és el monument. M’agradaria que Tortosa donés una lliçó a la resta del país explciant que aquí no ens agrada la simbologia franquista i donant una imatge de ciutat oberta a la resta de Catalunya."
 
 11:42 Enric Roig, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tortosa:

"La ciutadania ha de parlar i haurem d’assumir el seu vot, que espero que siga per retirar el monument. El govern després de la consulta haurà d’actuar ràpid, el que no es pot fer és demorar les obligacions, tant si surt que es retire com si es queda. Una altra cosa és que s’haurà de buscar finançament, per la qual cosa de vegades hem questionats que potser no eren prioritari per a Tortosa. Però creiem que el que s’ha de fer és executar ràpid el que democràticament el poble decidisca avui."
 
 11:35 L'elevada participació durant les primeres hores del matí està fent que, en algunes de les meses com la ubicada a l'Ajuntament, s'estiga fent mitja hora de cua per exercir el vot. L'important afluència de persones ha fet també que s'hagen hagut de reubicar les meses per gestionar les cues. De moment, el col·lectiu més nombrós és el de la gent gran, i encara costa veure joves votant. 
 
 11:13 Prop de 300 persones ja han votat a la mesa de l'Ajuntament de Tortosa.
 


 
 10:53 Joan Sabaté, ex alcalde i primer secretari del PSC de Tortosa:

"A altres països s’han retirat els vestigis dels monuments d’exaltació dels diferents dictadors, i per tant, tal com diu la llei de la memòria històrica, Espanya ha de fer el mateix, independentment de que estèticament puga agradar o no. Crec que a Tortosa hi ha molta gent que té una certa estima pel monument perquè realment monumentalitza, li dona d’alguna manera un aire especial a l’espai central del riu, per aixào sent alcalde de Tortosa a l’any 2006 i sempre he defensat el mateix, la possibilitat de que es trega el monument però que en aquell espai hi haja un element monumental que dignifique el centre de la ciutat i el pas de l’Ebre per Tortosa." 
 10:47 Neus Obiol, veïna de Tortosa:

“Jo votaré per a que el retiren perquè penso que un monument feixista al mig del riu no hauria d’estar, ho diuen les lleis, no ho dic jo, i a part crec que és un monument de vergonya. Hi ha molta gent jove que no opinen, l’han vist tota la vida allà i els és igual.”
 

 
 10:31 Adrian Robles, 24 anys, prové d’Àvila i fa un any que viu a Tortosa:

"He votat per retirar-lo, perquè crec que s’ha de posar en un museu i explicar com va ser la història real. Reinterpretar-lo no mereix la pena, no té molt sentit, perquè canviar quatre coses estèticament no canvia la història."
 
 10:29 Abdelkabir Fisriri, veí de Tortosa originari del Marroc:

"Jo voto per mantindre’l i si és possible, es pot modificar. És bonic, la veritat, i crec que la història no s’amaga, s’ha d’explicar a les actuals i a les properes generacinos, han de ser visible, perquè si s’amaga no es veurà i la gent no s’animarà a anar a veure un monument amagat. He volgut votar per participar com a ciutadà tortosí, perquè amb els anys que portem aquí tenim que votar."
 09:51 El testimoni d’alguns votants: Court, suís de 75 anys, veí de Tortosa des de fa 10 anys:

"Estic en favor que s’ha de treure com a monument franquista, i la manera és fer-ne un monument antifranquista (...) S’ha de reinterpretar en memòria de la població civil que va perdre la vida, la casa i els béns, o va haver de marxar." 
 
 09:36 A Tortosa ERC, PSC i Movem defensen la retirada però no han fet campanya. CiU, que tampoc n'ha fet, ha donat llibertat de vot. L'alcalde, Ferran Bel, i 5 regidors més de CiU votaran pel manteniment i reinterpretació. El PP aposta per mantenir-lo i arranjar-lo i la CUP no avala la consulta i reclama la seua retirada imminent, a més d'anunciar que portarà l'alcalde als tribunals per no complir amb la Llei de memòria històrica.
 09:29 Podeu consultar en este enllaç on us pertoca votar: http://www2.tortosa.cat/consulta-ciutadania/
 09:21 Es pot votar en onze col·legis electorals del municipi, un en cada poble i sis més dins de la ciutat, estos als barris de Ferreries, Remolins, Sant Llàtzer, Temple, Grup el Temple i Centre. 
 09:17 Notable afluència de votants, ja des de primera hora a la mesa ubicada a l'Ajuntament.
 
 09:06 Esta és la pregunta:  
"En relació al monument a la batalla de l'Ebre, que va inaugurar el general Franco l'any 1966, que creu que l'Ajuntament de Tortosa ha d'impulsar?
Opció A: retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.
Opció B: mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau".
.
 09:00 Comença la votació. A la imatge, mesa de l'Ajuntament, on també algunes persones esperaven l'obertura de les urnes.
Entrades anteriors »

 

Participació