Memorial Democràtic: «Retirar el monument franquista és competència de l'Ajuntament de Tortosa»

El seu director, Plàcid Garcia-Planas, va recordar durant un debat a TV3 que el monument a la Batalla de l'Ebre està catalogat com «símbol franquista»

El reporter de guerra Plàcid Garcia-Planas va ser nomenat director del Memorial Democràtic el març passat
El reporter de guerra Plàcid Garcia-Planas va ser nomenat director del Memorial Democràtic el març passat | Arxiu
Redacció
27 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:46h
El director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, va recordar ahir durant el debat al programa .Cat de TV3 sobre la consulta del monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa, que el Memorial té catalogat el monument de Tortosa com a símbol franquista. Per tant, segons Garcia-Planas, la llei deixa clar que esta simbologia s'ha de retirar i és "competència de l'Ajuntament fer-ho". Immediatament després va poder respondre l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, qui es trobava al plató participant del debat. Bel va desmentir que el monument siga competència directa de l'Ajuntament de Tortosa ja que "ni el va construir, ni el va pagar, ni ocupa un espai públic municipal" i va puntualitzar que el riu Ebre i el pedestal de l'antic pont de la Cinta on ara hi ha el monument "són de l'Estat".

Respecte a la possibilitat de fer un procés participatiu per decidir-ho, el director del Memorial va apuntar que “la llei és prou clara i dóna els instruments necessaris com per no carregar la responsabilitat als ciutadans”. En este sentit, el Parlament de Catalunya va aprovar el passat mes de març una moció  en que instava el Govern i tots els ajuntaments de Catalunya “a retirar immediatament tots els monuments i símbols de caire feixista, autoritari i antidemocràtic encara existents a Catalunya, basant-se en l’inventari elaborat pel Memorial Democràtic i seguint els protocols d’actuació marcats per aquesta institució”. A més, esta moció instava específicament l’Ajuntament de Tortosa “a retirar immediatament el monument commemoratiu de la batalla de l’Ebre ubicat a la pilastra de l’antic pont de la Cinta de Tortosa, sense cap mena de consulta o dilació, per a la posterior museïtzació del monument en  un espai de memòria, tal com indica el protocol elaborat pel Memorial Democràtic”.
 
D’altra banda, recorda el Memorial Democràtic, la Llei de Memòria històrica establix en el seu article 15 que és l’administració pública la responsable de la retirada de la simbologia franquista del seu municipi i que el "Govern col·laborarà amb les entitats locals en l'elaboració d'un cens de vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura” i que “entre estes mesures podrà incloure’s la retirada de subvencions o ajudes públiques”.

Torna a veure el debat al .CAT