Les donacions a Càritas Diocesana de Tortosa cauen un 25% per la imatge de «falsa recuperació econòmica»

S'han ajudat a més de 11.000 persones dins de la diòcesi de Tortosa al llarg de 2015

El secretari de Càritas Diocesana de Tortosa, Agustí Adell, el bisbe de Tortosa, Enric Benavent, i el president de Càritas Diocesana de Tortosa, Agustí Castell
El secretari de Càritas Diocesana de Tortosa, Agustí Adell, el bisbe de Tortosa, Enric Benavent, i el president de Càritas Diocesana de Tortosa, Agustí Castell | ACN
ACN
26 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:23h
Càritas Diocesana de Tortosa ha presentat este matí la memòria anual de 2015 on la xifra més destacada ha estat la caiguda dels ingressos per donacions. La recaptació de recursos dineraris de Càritas s'ha reduït un 25% i també pel que fa a la recaptació en espècies en un 22%. El descens d'estos ingressos s'ha contrarestat amb l'augment en un 45% de les subvencions oficials per a projectes. Amb tot, els comptes anuals de 2015 ha sigut 1% superiors respecte l'any anterior, sumant un total de 2,35 milions d'euros. D'estos, 1,9 milions s'han destinat a finançar 13 programes i 16 projectes destinats directament a l'atenció de més d'11.000 persones o, dit d'una altra manera, a 3.722 famílies.

El secretari de Càritas de Tortosa, Agustí Adell, ha recordat que les dades de 2015 certifiquen una tendència a la baixa de les donacions que ja es començava a detectar el 2014. Això vindria donat, ha dit, per la imatge de recuperació econòmica que es vol projectar i per una suposada rebaixa de la urgència social "que no és real". Els ajuts alimentaris s'han reduït un 22% però han augmentat les ajudes econòmiques destinades a cobrir despeses d'habitatge, subministraments i educació, entre altres. Esta demanda, junt amb la caiguda de les donacions, són alguns dels símptomes de que la recuperació econòmica anunciada pel govern espanyol no és tan real. "Efectivament hi ha més contractes de treball, però també augmenta el número de persones que, tenint treball, viuen en situació de pobresa", ha apuntat Adell. En concret, s'ha passat del 14,4% al 14,8% de persones que amb feina, no cobreixen les necessitats bàsiques.

Càritas ha hagut d'augmentar els ajuts dineraris un 11% a estes famílies que no poden fer-se'n càrrec de les seues despeses quotidianes. Al menys el nombre de famílies que reben els ajuts de Càritas ha baixat respecte al 2014: de 3.913 ha passat a 3.722. Pel que fa a les nacionalitats, el 53% de les persones ateses eren espanyoles, un 37% extracomunitaris i un 10% comunitaris. Este darrer grup ha mantingut una tendència a la baixa en els últims tres anys, conseqüència, segons Agustí Adell, secretari de Càritas Diocesana de Tortosa, de la millora de la situació econòmica als seus països d'origen. En canvi, este 2015 han estat molts més els ciutadans extracomunitaris que han requerit l'ajuda de l'entitat.

Els voluntaris, el motor de l'acció social de Càritas
Les 33 Càritas Parroquials de la Diòcesi de Tortosa han aglutinat 767 voluntaris per dur a terme els projectes i programes d'ajuda de l'entitat. De les 11.722 persones ateses, la majoria, 9.652 de 2.945 famílies, han estat beneficiaris del projecte aliments, i 2.426 persones de 636 famílies han participat del projecte robers, dos programes amb els quals es facilita menjar i roba a les famílies necessitades. Altres 7.020 persones han col·laborat amb les botigues de roba solidària. Hi ha hagut també 650 persones participants del projecte persones sense llar i 285 ciutadans al "Obrim Camins" que ajuda als presos i les seues famílies. També s'han desenvolupat programes de suport escolar per als més petits, per a la gent gran, per a les dones i per a les famílies afectades per problemes de drogodependència.

Càritas Diocesana de Tortosa té contractades per desenvolupar tota esta feina 18 persones, només 3 a jornada completa. Per este motiu, el director de l'entitat, Agustí Castell, ha remarcat la feina "generosa" i "vocacional" dels voluntaris, un valor que no es pot quantificar en la memòria anual que s'ha presentat avui al Bisbat de Tortosa. "D'aquestes accions es poden registrar el nombre de participants, però la generositat amb la qual estan fetes és molt difícil que quedi registrat en un paper", ha apuntat Castell.

El perfil de més risc: famílies joves i majors de 45 anys a l'atur
Altres dades de perfil rellevants dels ciutadans que s'ha ajudat és el nivell d'estudis. Càritas certifica que el 54% de les persones ateses només tenien estudis de primària, un 17% només sabien llegir i escriure, i un 8% eren analfabets. Només un 2% tenien estudis universitaris. "Més de tres quartes parts de les persones ateses per Càritas tenen estudis molt baixos, per tant, són un indicador molt clar d'exclusió i s'ha incidir molt en l'educació i en els programes educatius", ha dit Agustí Adell. En este sentit, el president de Càritas Diocesana, Agustí Castell, ha alertat sobre dos col·lectius més que estan veient "cronificada" la seua situació de pobresa. Són les persones de més de 45 anys que no poden reincorporar-se al mercat laboral i els matrimonis joves amb fills que passen moltes dificultats per cobrir les necessitats bàsiques dels seus nens, fet pel qual s'intensifica la situació de pobresa infantil al territori.