4 de cada 5 joves que participen en programes d'orientació laboral a la Ribera d'Ebre han trobat feina

El programa Joves per l'Ocupació oferix cursos de formació per a joves en l'atur i incentius a les empreses per a que els contracten

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre conversa amb alguns joves inscrits al programa d'ocupació.
La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre conversa amb alguns joves inscrits al programa d'ocupació. | Cedida
Redacció
25 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:54h
“Canviar la rutina, activar-se per trobar feina i, en alguns casos, motivació per continuar estudiant”. Estos són els principals valors que han destacat avui els nois i noies de la Ribera que participen del programa Joves per l’Ocupació davant la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, que s’ha trobat amb ells per conèixer de prop la seva experiència i valorar l’oportunitat que ha representat per a estos joves de la comarca formar part del Programa d’experiència professional per a l’ocupació juvenil a Catalunya, Garantia Juvenil 2014-2020.

Actualment, més de 150 joves de la Ribera d’Ebre estan inscrits a la Garantia Juvenil, dels quals 55 han estat derivats a programes d’orientació, emprenedoria i cursos, i 37 han aconseguit inserir-se en el món laboral. Els primers mesos de l’any s’hi han sumat 63 nous joves. Es tracta del programa Joves per l’Ocupació, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i el Fons Social Europeu. En este sentit, la trobada, informal, ha servit per conèixer les motivacions dels joves així com l’acollida que té el programa entre la població juvenil que s’hi ha involucrat. És el cas dels nois i noies que participen en el curs d’Auxiliar de comerç i atenció al públic, que des del passat 4 d’abril i fins al 9 de juny estan aprenent tècniques bàsiques de venda, d’atenció al client, d’administració.

A banda d’este grup, un altre participa en el curs d’Iniciació feines d’auxiliars de fabricació mecànica, al Centre de Formació Josep Mur d’Ascó. La seva formació inclou 80 hores de pràctiques laborals en empreses de la comarca que es gestionen en col·laboració amb el Dispositiu d’Inserció Sociolaboral Ribera d’Ebre VIVA. Per participar en el programa les empreses reben importants incentius econòmics per contractar estos joves. És el cas de Raúl Torta, de l’empresa Agroflix, on una de les alumnes fa pràctiques a les tardes aprenent a atendre els clients i a gestionar estocs: “Estem molt contents amb Jasmina, ha respost molt bé i té ganes d’aprendre. No descartem que pugui continuar amb nosaltres, els incentius per a la seva contractació ens ajudaran a fer-ho possible”, diu aquest empresari.

Un cop acabe este curs, les tècniques del Consell Comarcal continuaran acompanyant els joves en el seu procés per incorporar-se al món laboral i, fins i tot, reprendre els estudis, en alguns casos per acabar l’ESO. “Es tracta de treure’ls del bucle, acompanyar-los perquè trobin el seu camí i puguen estudiar i/o treballar per tenir oportunitats”, expliquen les tècniques comarcals.

A la comarca hi ha gairebé dos mil joves de 16 a 25 anys, que en alguns casos han deixat els seus estudis i no estan treballant. Tot i així, només 102 joves estan apuntats a l’atur, i per tant en recerca activa de feina. Des del Consell Comarcal es treballa majoritàriament amb els que han deixat d’estudiar i actualment tampoc treballen. Tot i així, el perfil de joves és molt variat, “no sempre és qüestió de formació i títols, hi ha circumstàncies molt diverses per això a cada jove se’ls fa un itinerari personalitzat per determinar la seva situació i les seves expectatives en el programa”, afegeixen les tècniques.