Bel veu complicat que es puga retirar per complet el monument encara que guanye l’opció A

D'una banda, l'alcalde argumenta que s'hauria d'apostar per una "museïtzació parcial" | També diu que s'hauria de requerir la implicació d'altres administracions

Redacció
25 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:00h
Ferran Bel des del balcó de l'Ajuntament, observant la plaça, en una foto d'arxiu.
Ferran Bel des del balcó de l'Ajuntament, observant la plaça, en una foto d'arxiu. | Sofica Cabanes
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha subratllat este matí al programa El món a RAC 1 que en cas que guanyés en la consulta d’este dissabte sobre el monument franquista l’opció A (Retirar-lo i museïtzar-lo) s’haurà d’apostar per “una museïtzació parcial”:  “Si guanya retirar-lo, encarregarem un projecte per retirar-lo i museïtzar-lo. Ara bé, fer-ho de forma integral, és difícil": “Este monument té unes dimensions que si es trasllada en un altre lloc encara tindrà més impacte. Hauríem d’apostar per una museïtzació parcial.Es tractaria de museïtzar alguns dels elements més significatius”, ha afirmat.  

Bel també ha insistit en el fet que l’Ajuntament actuarà únicament com a “impulsor” de l’opció guanyadora, tal com especifica el redactat de la consulta. Un fet que, en cap cas, garanteix, segons l’alcalde, una retirada fàcil del monument. Així, Bel ha insistit que el monument franquista inaugurat per Franco l’any 1966 “no és propietat de l’Ajuntament de Tortosa”, tot i que documents històrics certifiquen que el consistori Tortosí en va pagar una part, conjuntament amb la Diputació i altres ajuntaments de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Segons Bel, el monument “es troba al terme de Tortosa”, però “no està en cap espai públic municipal”. Demanera que s’hauria de demanar, en cas que guanye l’opció de retirar-lo, permís a “pràcticament tots els nivells de l’Administració”. “Està al mig del riu, que és titularitat estatal”, a més, argumenta, “el monument va ser declarat bé cultural d’interès local i això va ser referendat pel Tripartit. Això s’haurà de desfer. I el procés no serà fàcil”, ha insistit.





L’alcalde de Tortosa va confirmar ahir que votarà per l’opció B, “mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau”. “. “Segurament si això s’hagués actuat a l’any 79, als anys 80 o 90 s’hagués donat una solució diferent, però anys després la majoria de la gent estem compromesos amb el país, la democràcia i som antifeixistes i una forma de mantenir este compromís és mantenint el monument i reinterpretar-lo per a que tothom que ens visite siga conscient de quina va ser  la realitat en aquell moment”, ha reafirmat avui.

Els regidors dels partits d’esquerres de la ciutat (ERC, que forma part del govern, Movem i PSC) ja han avançat que votaran per retirar el monument. Així també ho faran 2 regidors de CiU, mentre que els altres 6, inclòs l’alcalde, votaran per mantenir-lo, com també farà el regidor del PP. Mentre la CUP, que té un regidor, ha rebutjat participar en la consulta.