Comença una campanya de Verkami per finançar el documental ‘Desconnectats’

El treball indaga en el per què de la desconnexió ferroviària de les Terres de l’Ebre i Catalunya amb el País Valencià i Europa

La campanya de micromecenatge per finançar les despeses del documental comença avui.
La campanya de micromecenatge per finançar les despeses del documental comença avui.
Redacció
23 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:54h
Amb el lema ‘El tren connecta. El tren fa país. No perdem el tren’, avui dilluns 23 de maig comença una campanya de microfinançament per donar suport al documental ‘Desconnectats’ dirigit i produït per un equip de professionals ebrencs, i amb una conferència de Germà Bel, reconegut expert en infraestructures, com a fil conductor. L'objectiu de la campanya que es posa en marxa a través de la plataforma Verkami és aconseguir 5.000€ però,  també, donar a conèixer este projecte documental que reivindica la urgència i la importància del Corredor Mediterrani per a les Terres de l'Ebre, i per al país. Entre les recompenses del Verkami destaca l’assistència a una conferència de Germà Bel a Amposta i també reproduccions d'un cartell de José Daufí Monfort, membre d’una nissaga de fotògrafs tortosins.

El documental, encara en fase de producció, va començar el 2014 amb el treball de documentació i les primeres filmacions el 2014, i està previst estrenar-ho el 2017, any en què es commemoren el 90è aniversari del primer viatge del Carrilet de Tortosa a La Cava i els 150 anys de l’arribada del ferrocarril a Tortosa. S'acompanyarà d'un web interactiu que recollirà molts dels continguts generats al llarg del procés de producció. 

"La desconnexió del territori ebrenc de la resta de Catalunya no només és un problema local sinó que posa de manifest que el Corredor Mediterrani és una utopia: prop del 40% del PIB de l’Estat espanyol es genera a l’Eix Mediterrani (Catalunya, País Valencià i Múrcia) i les infraestructures de transport per tren i carretera no estan a l’alçada del que es necessita", exposen els promotors del treball.  

El 1868 es realitzava el primer viatge en tren entre València i Barcelona, des d’on es podia continuar fins a la frontera francesa. Quasi 150 anys més tard, este traçat, conegut avui com Corredor Mediterrani, compta encara amb un tram de via única de 40 km entre Vandellòs i Tarragona que col·lapsa el tràfic de combois de passatgers i mercaderies. 

Com ens afecta esta desconnexió de les infraestructures tècniques amb el País Valencià i Europa? És volguda? Quines raons polítiques i econòmiques hi ha al darrera? L’Eix Mediterrani connectat entre sí i amb Europa pot disputar a Madrid i les dos Castelles el lideratge econòmic de l’Estat? El documental Desconnectats busca explicar el per què d’esta desconnexió, i fer visible com les infraestructures ferroviàries són centrals per multiplicar les potencialitats socials i econòmiques del Corredor Mediterrani. 

Informació tècnica del documental  
El fil conductor del documental és una conferència conduïda per Germà Bel, ebrenc, professor d'economia de la UB i especialista en infraestructures. A més de recordar la història del tren a Catalunya i posar en valor la seua gran aportació, el documental compta amb la participació de molts especialistes i usuaris del tren que plantegen els  diferents reptes de les infraestructures, des de la multimodalitat del transport, de viatgers i mercaderies, a la mobilitat sostenible o la  vertebració i la cohesió territorial. 

L’equip de producció està format per:  
Toni Royo, director i guionista. Fou comissari i documentalista de l’exposició Sota un núvol de pols groga. Tortosa, ciutat bombardejada 1937-1939 al Museu de Tortosa el 2013. El 2015 ha impulsat la museïtzació d’un refugi antiaeri a Tortosa així com la creació d’una ruta dels espais de la Guerra civil o l’atribució d’un carrer a Ernest Hemingway.  Santi Valldepérez, filmació i producció. És soci fundador de la productora Filmsnòmades d’Amposta. El seu darrer projecte és Buda, l’illa del Delta, una coproducció amb TV3 que va obtenir l’agost de 2014 el Premi del Jurat i l’Audiència al Millor Documental Estranger al Festival Columbia Gorge als Estats Units i el Premi a la Millor Pel·lícula a l’edició de 2013 del Festival Memorimage de Reus.  Toni Balada, imatge i disseny. És responsable del Grup ABS d’Amposta. 

Per accedir a la campanya de Verkami, cliqueu aquí.

Podeu enllaçar amb el bloc del documental aquí.

Podeu veure el teaser a continuació:

 

Desconnectats - teaser from Filmsnòmades on Vimeo.