S'investiguen les causes de la mort d'una menor diagnosticada de varicel·la a Amposta

Salut ho desvincula dels casos d'enterovirus a l'espera de conèixer els resultats de l'autòpsia | Una escola de Camarles informa d'un possible cas de contagi d'enterovirus després que una alumna ingressés a l'hospital amb símptomes pareguts

ACN/ Redacció
20 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:55h

El jutjat d'instrucció número 4 d'Amposta està investigant les circumstàncies de la mort d'una xiqueta de 10 anys, de la capital del Montsià, a casa seua després que se li hagués diagnosticat una varicel·la. Segons ha pogut confirmar l'ACN, la menor va morir al domicili familiar, on es trobava almenys amb la seua mare, el passat dimecres al matí. Pocs dies abans, en no trobar-se bé, la nena va ser atesa a l'Hospital comarcal d'Amposta on se li va diagnosticar una varicel·la.

Fonts de la Regió Sanitària a les Terres de l'Ebre han desvinculat esta mort amb els casos d'enterovirus i han declinat fer declaracions sobre un cas "judicialitzat". Els Mossos d'Esquadra van actuar en el cas i van traspassar les diligències al jutjat que va decidir obrir una causa per conèixer els motius de la mort. La nena estudiava al CEIP Miquel Granell d'Amposta.

Un possible cas d'enterovius no confirmat a Camarles
Este dijous la direcció de l'escola Sant Àngel de Camarles va enviar una circular als pares informant d'un possible cas d'enterovirus al centre després que una alumna de 9 anys ingressés a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona amb símptomes similars. Malgrat que no es pot confirmar encara si la menor ha estat infectada amb el virus, el centre escolar va comunicar la situació a la resta de pares. Segons ha reconegut la directora del centre al Diari de Tarragona, el missatge va ser "precipitat" i ha afegit que es va emetre "en funció del que ens van dir els pares" de la xiqueta afectada. També es va aconsellar, seguint les indicacions del departament de Salut, de reforçar les mesures higièniques i en cas de qualsevol símptoma dur els xiquets al CAP.

Alarma justificada?
El brot d'enterovirus que ha afectat 48 xiquets i xiquetes a Catalunya des de principis d'abril ha aixecat certa alarma entre els pares. Però el cert és que es tracta d'un virus que afecta a milions de persones cada any (sobretot en esta època) i, en la majoria de casos, només cal tractar-se dels seus símptomes, molt semblants als de la grip.

El fet que enguany s'hagen detectat episodis de més gravetat que l'esperada i que alguns han presentat una evolució clínica amb alteracions neurològiques, ha produït que el departament de Salut haja preparat un protocol especial d'actuació i seguiment amb el centre a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Dels 48 casos detectats (tots infants), 21 han estat hospitalitzats, dels quals dos es troben en la Unitat de Cures Intensives (UCI). Segons el cap Servei de Pedriatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, estos casos evolucionen favorablement.

Des de Salut també han volgut deixar clar que en el cas del menor mort a Amposta, "tot i presentar una clínica semblant a la d'altres casos d'enterovirus", no se'n va poder detectar la seua presència. Tanmateix, han remarcat que el cas d'un altre menor afectat d'enterovirus del tipus "D68 amb paràlisis flàccida" és un "cas aïllat" i no es correspon amb la resta de casos tractats.

Els símptomes d'este virus, que al mateix temps es divideix en 110 tipus diferents, en els casos que hi pot haver afectació neurològica són: febre, tremolors, sacsejades, flacciditat, debilitat i decaïment, acompanyat a vegades d'erupció. Des de CatSalut recomanen seguir les mesures higièniques habituals i, també, tapar-se amb un mocador o l'interior del colze a l'hora d'esternudar i mai amb la mà, ja que és una de les vies de contagi. També recomanen seguir portant els xiquets a l'escola i deixar que es queden a casa en cas que tinguen febre i portar-los al pediatra si es detecten alguns dels símptomes anteriors.