David Fernàndez: «Mentre el monument segueixi en peu no tindrem memòria, respecte, ni dignitat»

La CUP-AE ha fet un acte públic a Tortosa, que ha citat més d'un centenar de persones, a dos setmanes de la consulta convocada per l'Ajuntament de Tortosa

Més d'un centenar de persones han assistit a l'acte convocat per la CUP a la plaça Barcelona de Tortosa.
Més d'un centenar de persones han assistit a l'acte convocat per la CUP a la plaça Barcelona de Tortosa. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
14 de maig del 2016
Actualitzat el 16 de maig a les 10:16h
El so refregit del Nodo enregistrat el dia de la inauguració del Monument a la Batalla de l’Ebre a Tortosa, amb Franco present, ha esgarrifat el centenar de persones que han acudit a la plaça Barcelona per assistir al primer acte polític per exigir la retirada inmediata d’aquell monument que, 40 anys després de la mort del dictador, seguix enclavat a la llera del riu Ebre. La CUP-AE ha fet un acte públic a dos setmanes de la consulta convocada per l’Ajuntament de Tortosa per copsar la resposta ciutadana sobre el futur del monument franquista. Una consulta que no avala la formació anticapitalista en considerar que “hi ha línies roges que no son consultables, com el racisme, el masclisme i el feixisme”, ha recordat Núria Rodríguez, portaveu de la CUP de Tortosa. L’ex-diputat de la CUP al Parlament i periodista David Fernàndez ha anat molt més enllà dels comunicats i tweets que s’han limitat a fer fins ara la resta de formacions polítiques i ha estat taxatiu: “Mentre segueixi en peu aquest monument no tindrem memòria, no tindrem respecte ni dignitat, hi haurà vergonya, i hi haurà encara, a l’any 2016, la impunitat dolorosa i terrible del feixisme”.

De fet, la CUP ha demanat formalment a l'Ajuntament complir la Llei de memòria històrica i retirar el monument de manera immediata. Si el consistori no respon a la petició, presentarà una denúncia per la via administrativa. “Aquest monument acabarà retirant-se, per la via civil o per la de la desobediència civil, a mi m’és igual, per A o per B, si volem ser dignes de la nostra llibertat, respectuosos amb la memòria el nostre sofriment com a poble, com a víctimes del feixisme, no podem tolerar que aquest monument continuï com una exaltació del feixisme”, ha afirmat Fernàndez.

També ell ha apel·lat al Nodo per recordar que “allò que es veu el dia de la inauguració”, és el que significa el monument, i ha insistit en què consultar si es tomba o es queda, ‘reinterpretat’, no és més que una mostra de la “vergonya monumental” que implica haver “pervertit la democràcia”, ha etzibat. “No hi ha més alternativa democràtica per mirar-nos al mirall i no haver d’acotar el cap, que la retirada fulminant del monument , la resta són alternatives mediocres, roïns, miserables i perverses”.

I en este punt, ha senyalat directament l’alcalde de Tortosa: “Què li dirà als afusellats al camp de la Bota, a Lluís Companys, als exiliats, als maltractats als camps nazis, a l’exili republicà, a les víctimes de l’horror?, que mirem a una altra banda, que ho disfressem?”, ha qüestionat. Mentre seguisca en peu, ha dit,  “no serem dignes dels que ens vam precedir en la lluita per la llibertat i per la justícia ni dels que vindran”.

Per acabar el seu contindent discurs, ha demanat que “els Països catalans i Tortosa siguen fidels al jurament dels supervivents que es va fer a les portes dels camps nazis, el 8 de març del 45, fent la proclama universal del “Mai més, enlloc, contra ningú”. Tres ‘no passaran!” han conclòs el parlament, abans que la Rondalla dels Ports hi posés la música reivindicativa.
Membres de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes han assistit a l’acte. En les properes dos setmanes, continuaran amb la campanya que des del 2009 duen a terme per exigir que el monument siga arrencat del riu.

Abans que la gent abandonés la plaça, per la megafonia se’ls ha informat que l’Ajuntament de Tortosa havia denegat esta setmana a la CUP facilitar un punt de llum, les cadires i la tarima per dur a terme l’acte. L’establiment Viena ha facilitat finalment el punt de llum i les cadires han estat cedides per la Federació de Veïns d’Amposta, segons han explicat. 
 

L'ex diputat David Fernàndez, durant el seu parlament este migdia. Foto: S.B.