La XIV Festa de les Cigonyes de Flix coincidix amb un bon any de cria

La primavera plujosa ha fet que les 12 parelles de cigonyes de la Reserva Natural de Sebes mantinguen nius de fins a quatre polls

Imatge d'arxiu d'una cigonya al niu.
Imatge d'arxiu d'una cigonya al niu. | ACN
ACN
09 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:40h
La catorzena Festa de les Cigonyes de Flix, amb l'entrega dels diplomes als nadons nascuts durant el darrer any a la comarca, ja és tot un esdeveniment a la Ribera d'Ebre. La celebració, que es fa a la Reserva Natural de Sebes, vol reforçar el vincle emocional entre els nounats i estes aus. Gràcies al projecte de reintroducció de la cigonya blanca el 2003, ara a la zona hi viuen 12 parelles de cigonyes que, enguany, tenen nius de fins a quatre polls. Per al coordinador de la Reserva Natural de Sebes del grup de Natura Feixe, Pere Josep Jiménez, el nombre de cries significa que l'entorn és "saludable", tot plegat afavorit per la primavera plujosa, que ha fet que hi haja més insectes i, per tant, més aliment per a este ocell.

El projecte d'alliberament de cigonyes blanques a la Reserva Natural de Sebes a Flix es va iniciar el 2003 per mirar de reintroduir l'espècie. Tretze anys després, l'adaptació de l'espècie a la zona està més que consolidada amb fins a 12 parelles que viuen a la zona, un nombre "estable" que pot assolir la zona d'aiguamolls. El projecte va anar de la mà de la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya per crear un nucli reproductor que connectés amb les poblacions del tram de l'Ebre aragonès i la Plana de Lleida.

Ara, a cada niu hi ha uns quatre polls, que han crescut ràpidament i que en poc més d'un mes són gairebé tan grans com els exemplars adults. Amb tot, això no significa que tots els polls de cada niu puguen arribar a sobreviure. Segons ha explicat Jiménez, la mortalitat durant el primer any de vida és molt gran perquè durant la primera migració, amb trajectes de força quilòmetres, s'enfronten a molts perills.

D'altra banda, que esta haja estat una bona temporada de cria no significa que els polls que sobrevisquen es queden a viure al voltant de Sebes. "Algunes tornen i d'altres es queden a zones properes, com la Plana de Lleida o l'Aragó", ha explicat Jiménez, que ha recordat que, amb tot, estos ocells tenen tendència a tornar a la zona on han nascut. Gràcies a l'anellatge dels polls, es pot fer un seguiment dels moviments que fan les cigonyes nascudes a Flix.

Per a Jiménez, la cigonya és una au "emblemàtica" que servix de vehicle per explicar la importància de conservar els ocells, ja que és "fàcil de veure, és apreciada per la gent i els nius queden a prop d'itineraris" que es poden recórrer. Gràcies al fet que són ocells insectívors, són ideals per controlar indirectament les plagues als camps, segons ha explicat el coordinador de la Reserva. "Permet mantenir un cert equilibri als camps i a l'entorn", ha explicat Jiménez, que també ha detallat que "enguany la cigonya ha fet una neteja espectacular" d'insectes.

La Festa de les Cigonyes, que l'any que ve ja celebrarà el quinzè aniversari, ha retut homenatge este cap de setmana als 177 xiquets i xiquetes que han nascut a la comarca durant el 2015. Durant la celebració, els nadons s'han fet la primera fotografia de família amb la seua generació, han recollit un diploma commemoratiu i s'ha fet un alliberament simbòlic d'una cigonya. Com a novetat d'enguany, també hi ha hagut un taller de rapinyaires autòctons.