ERC rebat la consulta sobre el monument franquista de Tortosa tot i que el seu grup municipal li dóna suport

L'executiva nacional considera que plantejar la possibilitat de reinterpretació d'un monument d'exaltació feixista és "una distorsió memorialista, moral i històrica"

Redacció
05 de maig del 2016
Actualitzat el 06 de maig a les 9:55h
L’executiva nacional d’Esquerra Republicana ha emès un comunicat en què carrega contra la consulta sobre el monument franquista que tindrà lloc a Tortosa el 28 de maig. Considera que no cal fer-la i recorda que la llei insta a retirar els monuments franquistes. També apunta que el seu enunciat no és rigorós amb la història del monument i que plantejar la possibilitat de reinterpretar-lo és “una distorsió memorialista, moral i històrica”. Esta postura d’Esquerra topa amb la del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament, ja que és una de les formacions que l’ha impulsat i n’ha pactat la pregunta.

En el comunicat, Esquerra manifesta que, tot i “respectant l’autonomia municipal”, sempre ha “treballat i liderat iniciatives polítiques per aconseguir la retirada de la simbologia feixista dels nostres municipis entenent que això no demana efectuar cap consulta”.

De fet, fa referència la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic i la Llei 52/2007, de 26 de desembre, del Congrés dels Diputats que Esquerra Republicana va votar en contra per no entrar a fons en la recuperació de la memòria històrica, entre altres motius, tot apuntant que “considera que cal retirar tots els monuments franquistes de l'espai públic”.

Entrant a valorar més concretament l'enunciat de la pregunta de la consulta, sosté “no és rigorós amb la història del mateix monument, i en cap cas és un monument a la batalla de l'Ebre”. En este punt, defensa que “és un monument d'exaltació feixista, de confrontació, inaugurat pel dictador, i així s'afirmava en les inscripcions: "Al caudillo de la cruzada y de los veinticinco años de paz''."A los combatientes que hallaron la gloria en la batalla del Ebro."

Davant d’això, exposa que “és de justícia recordar que la ideologia i els valors amb què se'n va justificar la construcció van servir per exercir la més cruenta de les repressions”.

Així mateix, Esquerra considera que “el sentit històric del monument no es pot pervertir, i d'aquí que siga una distorsió memorialista, moral i històrica plantejar la possibilitat de reinterpretació d'un monument d'exaltació feixista, amb l'objectiu de promoure la memòria històrica i la pau”.