Els alcaldes del Montsià impulsen un manifest en defensa dels bous i de la pluralitat d'opinions

Els representats dels ajuntaments rebutgen aplicar mesures concretes arran dels fets de Mas de Barberans, però demanen més implicació a les comissions taurines

ACN / Redacció
05 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:59h
Plaça de bous de la Ràpita.
Plaça de bous de la Ràpita. | Sofia Cabanes
En una reunió extraordinària, este dimecres al vespre, al consell comarcal del Montsià, alcaldes i regidors dels 12 municipis de la comarca han pactat la redacció d'un manifest, que s'ha donat a conèixer este dijous i que estendran a la comarca del Baix Ebre perquè s'hi adherisca, en el qual es farà una crida al respecte per les tradicions taurines ebrenques i per la convivència plural i diversa dins comarca Montsià i arreu. Després d'una hora de reunió, els alcaldes van acordar que cada poble ha de gestionar la situació a través de les comissions taurines, a les quals demanen "un esforç encara més gran del que ja fan". 

Sense mesures, però amb molta conscienciació
 

Els alcaldes han rebutjat establir mesures concretes que ajuden a evitar els enfrontaments que s'han viscut a Aldover i a Mas de Barberans, on es va arribar a l'agressió física de dos animalistes. Com ja ha proposat la delegació del govern a les Terres de l'Ebre, s'aposta per fer reunions a cada municipi amb les comissions i les penyes, als quals se'ls demanarà un sobreesforç per mirar d'evitar que es repetisquen estes situacions. "Ells són els grans conductors de les festes i se'ls demanarà un esforç encara més gran del que es fa, per estar pendents d'allò que passa en el marc de les festes. Hem de ser conscients, però, que no són superhomes i no podem pretendre que arriben en segons si hi ha un conflicte, però demanarem que encara facen un esforç més gran per controlar tot aquell moviment que puga sorgir de conductes respectables de cara la societat i la festa", ha apuntat la presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Carme Navarro. "Com a societat avançada i desenvolupada, hem de ser capaços de conviure amb les diferents ideologies que hi ha davant d'un fet concret", ha afegit. 

Segons Navarro, ni es pot ni es vol evitar que els animalistes siguen presents a les places per dur a terme este paper "fiscalitzador i auditor" que han assumit, però tampoc se'ls oferirà un espai concret. "No se'ls ha d'oferir perquè ja existeix –són les zones que habiliten els consistoris per al públic en general, sobretot aquells que no tenen remolc o cadafal particular. "S'ha acordat que ells, en plena llibertat, treballen en el marc que consideren i facen el procés que hagen de fer perquè entenem que tenen una visió diferent de com es viu la festa al territori", ha explicat Navarro. "Els ajuntaments ni els hem d'impedir ni facilitar l'accés, hi ha d'haver llibertat perquè tothom la visque amb el sentit que vulga i en faça l'ús que vulga, sempre atenent a la veritat i al respecte de tota la societat", ha defensat.

Manifest del Consell d’Alcaldes del Montsià i portaveus dels grups polítics

El Consell d’Alcaldes del Montsià, conjuntament amb els portaveus dels grups polítics del Consell Comarcal del Montsià, lamentem molt sincerament els fets ocorreguts el proppassat dia 29 d’abril a l'acte dels correbous de la festa major del Mas de Barberans
 
Condemnem qualsevol tipus de violència, vingui d’on vingui, i en qualsevol àmbit, ja sigui festiu, lúdic, social, cultural o esportiu
 
La Festa dels Bous forma part de les festes i tradicions dels pobles del Montsià, les quals s’organitzen amb estricta subjecció a la normativa de la Llei 34/2010 de la Generalitat de Catalunya.
 
La diversitat cultural d’un país ens fa créixer com  a societat i el respecte pels diferents posicionaments davant d’un fet concret ens reafirma com a societat democràtica i plural.
 
Instem el Govern de la Generalitat a prendre les mesures adients en defensa de la nostra festa dins d’un marc de respecte i convivència.