Ulldecona declara 52 oliveres mil·lenàries del seu terme bé d'interès local

L'Ajuntament demanarà a la Generalitat que siguen reconeguts com a "arbres monumentals" malgrat que a Catalunya no hi ha protecció legal específica

Redacció
03 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:43h
Els 52 exemplars seleccionats tenen troncs de més de sis metres de diàmetre
Els 52 exemplars seleccionats tenen troncs de més de sis metres de diàmetre | Sofia Cabanes

L’Ajuntament d’Ulldecona ha declarat 52 oliveres del municipi com a arbres d'interès local i sol·licitarà a la Generalitat que siguen reconeguts "arbres monumentals". Es tracta d’una iniciativa pionera arreu del país, impulsada amb l’objectiu de "protegir el nostre patrimoni natural i històric més preuat" segons paraules de l’alcaldessa Núria Ventura. "És un pas més per valoritzar el paisatge i els productes de la nostra terra, a la vegada que és un reconeixement a tantes i tantes generacions de famílies pageses que han fet possible que puguem gaudir d’estos monuments segles després d’haver-los plantat", ha dit Ventura, molt satisfeta per l'acord assolit dilluns passat al darrer ple de l'Ajuntament.

Ulldecona gaudix d’un terme municipal de 126 km² amb grans extensions forestals, agrícoles i nombrosos indrets amb presència arbòria d’interès natural i paisatgístic. Entre estos arbres, n’hi ha molts que destaquen per la grandària o l'edat, com és el cas d’estes 52 oliveres monumentals, que formen part del patrimoni natural, cultural i històric del territori.

En els darrers 15 anys des de l’Ajuntament i la Mancomunitat de la Taula del Sénia, junt amb el sector privat (propietaris agrícoles, pagesos, cooperatives, molins d’oli i historiadors) i altres administracions públiques s’han dut a terme nombrosos projectes de protecció i valorització de les oliveres mil·lenàries i el seu oli. Tot i això, la protecció legal no ha arribat encara a Catalunya i, per això, l'Ajuntament d'Ulldecona ha fet un pas amb la proposta. El ple va aprovar per unanimitat l’inici de la tramitació oficial per la catalogació d’estes oliveres. En concret es tracta de 52 exemplars que fan 6 metres o més de perímetre de tronc, mesurat a una alçària de 1,30 metres des de la base del terra, tal com marquen els criteris tècnics exposats en la Llei de protecció d’arbres monumentals de la Generalitat Valenciana.

Cal remarcar que el paisatge de secà de les oliveres mil·lenàries de tot el territori de la Taula del Sénia ha rebut una menció especial per part del Consell d’Europa en els premis del Paisatge que s’atorgaran el 9 de juny a Budapest. El jurat ha valorat la conservació i la protecció de les oliveres, del seu entorn i del paisatge singular, com a motor per promoure un desenvolupament sostenible de tota la zona.