La tonyina roja pren el protagonisme gastronòmic i festiu a l’Ametlla de Mar

Este cap de setmana, la Diada al Port enceta les Jornades de la Tonyina Roja del Mediterrani, fins al 16 de maig

La tonyina roja serà el producte estrella de la gastronomia calera a partir d'este cap de setmana.
La tonyina roja serà el producte estrella de la gastronomia calera a partir d'este cap de setmana. | Cedida
Redacció
29 d'abril del 2016
Actualitzat a les 17:00h
La tonyina roja es convertix este cap de setmana, i durant les properes dos setmanes, en la protagonista gastronòmica i lúdica a l’Ametlla de Mar, amb les Jornades Gastronòmiques de la Tonyina Roja del Mediterrani, que arriben a la cinquena edició. Tretze restaurants i 24 bars de la població han elaborat una proposta culinària d’alt nivell amb este peix a l’epicentre dels plats i tapes. El tret de sortida d'estos dies dedicats a la tonyina roja serà la Diada al Port, que se celebrarà este dissabte 30 d'abril i diumenge 1 de maig.

Serà l'aparador d'este apreciat producte, amb degustacions de tapes al voltant de l'univers de la tonyina roja de l'Ametlla de Mar, però també es podrà gaudir d'una mostra de cultura japonesa i dels millors productes locals de km0. A més apostar per propostes innovadores, també es mostrarà la cuina tradicional dels pescadors, per això se serviran degustacions d’un romesco de tonyina -diumenge al matí- a banda de diferents propostes de ‘sushi’ elaborades per xefs experts i ajudats per alumnes de l’Escola d’Hoteleria de Cambrils. En esta línia, l’alcalde del municipi, Jordi Gaseni, explica que és una prioritat “anar formant a cuiners perquè realment, a escala local, puguem tractar de la millor manera este producte».

Durant el dissabte i diumenge també s'oferiran tallers diversos com de 'kimono', de 'shogi' -escacs japonesos-, d'escriure el teu nom en japonès, per a nens -'origami' i jocs-, així com estands que instal·larà el Consolat del Japó. De fet, serà el Cònsol General d'este país qui inaugure la Diada i les Jornades Gastronòmiques, dissabte al matí. A més, també hi haurà actuacions musicals durant tota la jornada.

Paral·lelament, el catamarà TunaTour farà sortides per descobrir la història, la pesca, l'alimentació, la investigació, la biologia i valor gastronòmic de la Tonyina Roja. Durant tot el dissabte i tot el diumenge es podrà fer este creuer i hi haurà sortides especials per poder nedar entre les tonyines.

L'Àrea Municipal de Turisme de l'Ametlla de Mar, a més, ha organitzat un concurs fotogràfic a través d'Instagram, perquè els visitants capturen els millors moments d'estos dies dedicats a la Tonyina Roja del Mediterrani. Per això, cal que les fotografies s'etiqueten amb #tonyinaroja16 i #ametllademar. La millor fotografia guanyarà dos menús per a les pròximes jornades gastronòmiques de la població.

Unes jornades que tenen molta força i que «són un aparador promocionar el nostre poble», explica l’alcalde. «La tonyina roja ens aporta un valor diferencial a la gastronomia local» apunta, donat que esta edició és la que ha aconseguit la implicació de més establiments d’hosteleria, tant amb menús com tapes. Gaseni assegura que «estes jornades són un repte i una oportunitat perquè les poguem organitzar nosaltres - fins ara s’organitzaven des del sector privat- per obrir-les a altres propostes».

Els menús, que ronden entre els 30 i 65 euros i que estan acompanyats per vins del territori, inclouen propostes com el tàrtar de tonyina roja, el pernil de ventresca, arròs amb tonyina o presa ibèrica de tonyina. Respecte a la ruta de la Tapa Roja, trobem propostes tan originals com saquets de tonyina roja, cruixent de tonyina amb salsa de mel i mostassa, un rotllet de primavera amb tonyina o raviolis farcits de tonyina roja a la carbonara. Totes tenen un preu de 3 euros i s’acompanyen amb una cervesa Heineken, que n'és el patrocinador oficial. Les persones que participen en la ruta poden escollir quina tapa els hi ha agradat més i entraran al sorteig de menús gastronòmics per les pròximes jornades i també de 20 TunaTour dobles en època promocional.