Tortosa acull les I Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre

Serà el 6 i 7 de maig. El programa presenta 44 comunicacions distribuïdes en diferents blocs.

Redacció
29 d'abril del 2016
Actualitzat el 04 de maig a les 10:19h
Vista aèria del poblat iber de l'Assud de Tivenys
Vista aèria del poblat iber de l'Assud de Tivenys | Cedida
El 6 i 7 de maig tindran lloc les I Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre al palau Oliver de Boteller. Esta iniciativa dels serveis territorials del departament de  Cultura a les Terres de l’Ebre i del Servei d’Arqueologia i Paleontologia compta amb el suport científic i està organitzada conjuntament amb Museu de les Terres de l’Ebre i la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona i l’Institut de Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, del departament de Territori i Sostenibilitat.
 
Des del 1992 el Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya organitza arreu del territori català jornades d’arqueologia, però a les Terres de l’Ebre no s’ha fet cap trobada des del 1999, tot i que el treball arqueològic des d’aleshores ha estat continu. Per este motiu, s’han volgut organitzar a Tortosa esta jornada, concebuda com un espai de treball amb la voluntat d’oferir als investigadors i a totes aquelles persones interessades en el passat del territori i en la seua recerca, el fruit de les intervencions arqueològiques, preventives o d’urgència i dels projectes de recerca que s’hi han dut a terme al llarg dels darrers deu anys. Serà una oportunitat per escoltar els diferents professionals que hi han treballat, així com per assabentar-se de les investigacions en curs.
 
El programa presenta 44 comunicacions distribuïdes en diferents blocs, que es desenvoluparan per àmbits cronològics des de la prehistòria fins a l’època recent. En el primer bloc, s’han volgut destacar els treballs de recerca, conservació, gestió i difusió efectuats als conjunts de pintura rupestre, especialment al conjunt de les ermites d’Ulldecona. En el segon, s’ha volgut incidir en les actuacions de rehabilitació i socialització del patrimoni arqueològic, per este motiu part de les comunicacions es dediquen a la tasca dels museus i als treballs de museïtzació de jaciments com Sant Miquel de Vinebre i la Gessera de Caseres. Finalment, es clourà amb una visita guiada al jaciment de l’assut de Tivenys.
 
Estes jornades d’arqueologia són un bon pretext per posar el valor la tasca realitzada pels investigadors i professionals de l’arqueologia, les institucions i les entitats de les Terres de l’Ebre. Per això, també es publicaran les actes de les jornades i es lliuraran als assistents, publicació que inclourà vuitanta comunicacions, les exposades en la jornada en són una selecció, així com un resum exhaustiu de  totes les intervencions executades al territori. Tot este conjunt de dades esdevindrà una eina de coneixement essencial per als investigadors i estudiosos del territori català.
 
La inauguració d’estes primeres jornades, que tindrà lloc el divendres 6 de maig, a les 9.30 hores, a la seu dels serveis territorials de Cultura, anirà a càrrec del director territorial de Cultura, Ferran Bladé; el director del Campus de les Terres de l’Ebre – URV, Azael Fabregat, i del director del Museu de les Terres de l’Ebre, Àlex Farnós.