El Constitucional tomba l'impost català a les nuclears

Els magistrats donen la raó a l'executiu espanyol, que considera que l'impost vulnera la LOFCA | La decisió arriba pocs dies després d'anul·lar la llei contra el "fracking" i una disposició sobre centres comercials

Central nuclear d'Ascó
Central nuclear d'Ascó | Sílvia Berbis
Redacció
27 d'abril del 2016
Actualitzat a les 17:56h
El Tribunal Constitucional també ha tombat l'impost català a les nuclears. L'alt tribunal ha declarat inconstitucionals i nuls diversos articles de la Llei 12/2014 del Parlament de Catalunya que establixen la creació de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear i la destinació dels recursos recaptats a programes de protecció i reactivació econòmica. Els magistrats donen la raó a l'executiu espanyol, que havia recorregut l'impost argumentant que la seva creació vulnera la Llei de finançament autonòmic (LOFCA) perquè recau sobre un fet imposable gravat per l'Estat. La decisió arriba pocs dies després d'anul·lar també la llei contra el fracking i la disposició que regula la instal·lació de grans centres comercials.

En concret, el TC declara inconstitucionals i nuls els articles 1.1 c) i del 21 al 30 de la Llei 12/2014 del Parlament. El primer és el que crea el tribut sobre l'energia elèctrica d'origen nuclear, i els que van del 21 al 30 són els que establixen la quantitat que han de pagar les centrals i la destinació d'estos fons a actuacions de protecció civil per a la disminució, el control i la reducció dels riscs derivats de l'activitat de les centrals. També la creació d'un fons per fomentar la reactivació econòmica de les zones afectades per les centrals nuclears.

Segons l'executiu espanyol, l'impost vulnera la Llei de finançament autonòmic (LOFCA) perquè grava elements "coincidents" amb la llei espanyola 15/2012 que establix l'impost estatal sobre la producció de combustible nuclear gastat i residus actius resultants de la generació d'energia nucleoelèctrica. En concret, segons l'Estat, les dues normes coincidixen a gravar "la producció de combustible nuclear gastat resultants de cada reactor nuclear".

Els magistrats conclouen que "existix equivalència entre els dos tributs", que "no només graven la mateixa activitat" sinó que ho fan "des de la mateixa perspectiva". Per tant, segons el TC, l'impost vulnera els articles 133.2 i 157.3 de la Constitució espanyola i LOFCA, fet que permet "declarar la inconstitucionalitat i nul·litat" dels articles recorreguts.

La sentència no s'ha acordat per unanimitat. El magistrat Juan Antonio Xiol Ríos ha presentat un vot particular discrepant on defensa la potestat de la Generalitat d'establir l'impost tenint en compte que el 37,5% dels reactors nuclears de l'Estat es troben a Catalunya.