Satisfacció a la PDE per la postura de l'Eurocambra sobre el pla de l'Ebre

Primeres reaccions dels antitransvasament, del Govern i d'eurodiputats d'ERC i PSC a l'informe dels eurodiputats

ACN/Redacció
27 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:54h
La pancarta d'ahir a la manifestació, en anglès, dirigida directament a Europa.
La pancarta d'ahir a la manifestació, en anglès, dirigida directament a Europa. | S.Berbís
La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha valorat positivament l'esborrany de l’informe dels eurodiputats europeus que qüestiona els cabals ecològis del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre i ha manifestat la seua confiança en el document que està preparant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. Tot i voler mantindre certa prudència, Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, creu que l'informe definitiu serà "serà encara més ric" i "profund", sobretot a l'hora de determinar nous cabals ecològics per al tram final de riu. El moviment social ha celebrat que es tinguen en compte les recomanacions de revisió del PHE i de més diàleg entre les institucions i les entitats. Tomàs ha remarcat que, malgrat que allò que diga l'Eurocambra és important, el pronunciament definitiu l'ha de donar la Comissió Europea.

El govern de la Generalitat, per la seua banda, ha posat èmfasi en la "complicitat" de les institucions europees amb la reivindicació d'un cabal ecològic per al tram final de l'Ebre que observa en l'informe que estan elaborant els eurodiputats que van visitar el Delta, segons ha declarat este matí el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. "Estàvem convençuts que la forma que ho estàvem explicant, amb una base tècnica i científica molt sòlida, tindria un altíssim nivell de complicitat de les institucions europees. L'informe així ho avala", ha assegurat el conseller.

El contingut de l'informe, ha afegit Rull, ha d'esperonar el Govern a "continuar explicant que cal canviar" la llei en la línia que garantisca el cabal ecològic i "posi èmfasi en la modernització dels regadius". Uns plantejaments, ha subratllat, que a partir d'ara no només compartixen la Generalitat i a un ampli sector de la societat civil, sinó que també fan seus les mateixes institucions de la UE.

Reacció positiva dels eurodiputats d'ERC i PSC
 

Josep Maria Terricabras, amb Marta Cid a Amposta Foto: Sofia Cabanes

Els primers partits en pronunciar-se públicament sobre l'informe amb el que treballa la Comissió de Peticions de l'eurocambra han estat Esquerra Republicana i el Partit dels Socialistes. Per mitjà dels seus respectius eurodiputats, Josep-Maria Terricabras i Javi López, han donat suport a l'esborrany i confien amb una reacció de la Comissió Europea determinant per canviar el signe del Pla Hidrològic de l'Ebre.

L'eurodiputat d'ERC, Josep-Maria Terricabras, també dóna suport al primer esborrany de l'informe de la delegació europea que va visitar l'Ebre el mes de febrer i l'insta a reaccionar. "Cal que la Comissió Europea escolti l'opinió dels diputats que han vist sobre el terreny els efectes que tindria un repartiment absolutament embogit de cabals que proposa el Pla Hidrològic" ha dit l'eurodiputat republicà. "És bo veure que els diputats van constatar els problemes mediambientals que es deriven de la regressió del delta i que ja estan afectant negativament l'hàbitat i les espècies", afegix Terricabras.