Els partits d'esquerres de Tortosa aposten per l'opció de retirar el monument franquista davant la consulta popular

CDC no es posiciona amb cap de les dos alternatives ni farà campanya i el PP defensa mantenir-lo | La Comissió per la retirada dels símbols franquistes no legitima la consulta i seguirà lluitant per la retirada

El monument franquista al mig del riu Ebre, al seu pas per Tortosa.
El monument franquista al mig del riu Ebre, al seu pas per Tortosa. | Sílvia Berbís
Redacció
26 d'abril del 2016
Actualitzat a les 21:13h
Un cop convocada la consulta ciutadana sobre el monument franquista a Tortosa, que es farà el proper 28 de maig, els diferents partit polítics amb representació al Consistori han exposat els seus posicionaments. Els partits d'esquerres de la ciutat, ERC, PSC i Movem Tortosa, defensen l'opció de retirar-lo i museïtzar-lo. ERC i Movem faran campanya en este sentit, mentre que PSC es limitarà a defensar públicament esta opció, "conscients", diuen, de la diversitat d'opinió sobre la qüestió que hi ha entre els seus votants i simpatitzants. Tampoc farà campanya CDC, ni en un sentit ni en l'altre, i se cenyirà a incentivar la participació, una crida que també han fet els socialistes. Els dos partits contraris a la consulta estan polaritzats. El PP, un cop convocada, ha anunciat que farà campanya pel manteniment del monument, mentre que la CUP, molt crítica amb el referèndum, demana a les forces d'esquerra que "no permeten que aquella atrocitat quede al mig del riu" i facen campanya per la retirada. La Comissió per la retirada dels símbols franquistes a Tortosa ha lamentat que se sotmeta este tema a una consulta que “no acceptem ni legitimem” i critica que els partits que donen suport a fer-la “traslladen una pilota calenta a la ciutadania” quan “per dignitat democràtica” el monument s’hauria de retirar sense més.
 
Així l'alcalde, Ferran Bel, ha avançat que CDC no farà campanya per cap de les dos opcions, donant llibertat de vot. Bel ha assegurat que dins del govern municipal hi ha regidors partidaris d'una opció i altres partidaris de l'altra i que, per això, han decidit només incentivar la participació de la ciutadania a votar però descartant posicionar-se per una de les opcions. 
Per la seua banda, ERC farà campanya a favor de la retirada i la museïtzació del monument franquista. El portaveu del grup municipal republicà, Josep Felip Monclús, ha defensat que este ha estat “sempre” el posicionament dels republicans. “Hem dit que el monument s'ha de treure pel caràcter que té, guardar les peces més importants, les que consideren els experts en museografia, al lloc adequat i farem campanya perquè això es puga aconseguir”, ha dit. Esta setmana, en reunions internes d’ERC Tortosa, es decidirà quins actes de campanya a favor de la retirada del monument es duen a terme. Monclús ha apuntat que els hauria agradat una pregunta en la qual les opcions de resposta fossen “sí o no” però ha remarcat que ha estat un plantejament que evita influir en la resposta dels ciutadans i que en definitiva, oferix dos opcions: “dixar-lo o treure’l”. “Des d'ERC creiem que tothom ha de tindre molt clar el significat del monument i que on estaria millor és museïtzat per peces”, ha insistit el portaveu republicà. 

Desencallar la polèmica
El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha celebrat l’acord sobre la pregunta de la consulta i l’ha defensat com “la millor” manera possible “per desencallar la polèmica que viu la ciutat des de fa dècades”. Movem Tortosa farà campanya per la retirada i museïtzació del monument franquista del riu Ebre i perquè es potencie turísticament com un element relacionat amb la Guerra Civil. “Seria el millor destí per este monument”, ha dit Jordan. Movem ha defensat la retirada com la millor alternativa per preservar “la imatge de la ciutat” davant la controvèrsia generada a Catalunya amb este debat i ha reclamat projectes tècnics més detallats sobre futur del monument siga quina siga l’opció escollida. 

També el PSC de Tortosa aposta per la primera opció que dóna la consulta, retirar i museïtzar els elements que calga del monument franquista. El portaveu socialista, Enric Roig, ha explicat que el PSC no s'ha plantejat una campanya activa en este sentit però ha ratificat que esta és la posició del partit sobre esta qüestió. "Dins de les nostres files i entre els nostres votants i simpatitzants, hi ha gent de totes les postures perquè el monument ha acabat pertanyent a l'ideari, l'imaginari i la quotidianitat de la ciutat. Per això advocàvem per la consulta, perquè enteníem que hi ha moltes sensibilitats en este tema. Nosaltres, però, defensem la retirada", ha apuntat Roig, que també ha fet una crida a la participació perquè com més alta siga, més “referendat” serà el seu resultat de la consulta popular. El PSC de Tortosa també ha defensat que si s'aconseguix retirar el monument franquista de l'Ebre caldrà, a llarg termini, dur a terme "un concurs d'idees" que servisca per recuperar l'espai central del riu i la seva "monumentalitat històrica".

Pel que fa als contraris a la consulta, el posicionament un cop plantejada és antagònic. El PP s’ha decidit fer campanya per l’opció de “mantenir-lo i reinterpretar-lo”, mentre que la CUP Tortosa ha denunciat "la mentida i la desinformació" que suposa el preàmbul de la pregunta quan fa referència al monòlit com element commemoratiu de la Batalla de l'Ebre. En un comunicat, la CUP recorda que els arxius de l'època assenyalen que el monument es va construir "amb propòsit d'homenatge a Franco, al seu exèrcit, la seua obra, les seues arrels i la seua promoció actual i futura". També han criticat que es defense la sevua reinterpretació o museïtzació en record "de la pau". "Això és un insult a la intel·ligència, a la pau i a la pròpia memòria històrica, als familiars mors a la Batalla de l’Ebre i els que tenen avis i oncles enterrats als vorals i no han pogut trobar mai", ha apuntat Mireia Boya, presidenta del grup parlamentari de la CUP al parlament. La CUP ha instat les forces d'esquerres de l'Ajuntament de Tortosa (ERC, PSC i Movem Tortosa) a fer campanya per la retirada del monument.

La Comissió no legitima la consulta i seguirà fent campanya per la retirada
 

Membres de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes a Tortosa, esta tarda en roda de premsa. Foto: S.Berbís


La Comissió per la retirada dels símbols franquistes a Tortosa no legitima la consulta però no en planteja un boicot obert. Considera que és una “vergonya” que es trasllade “a la ciutadania una patata calenta” quan, “per dignitat democràtica”, el monument franquista s’hauria de retirar. De fet, ha titllat la situació de “triple vergonya”: pel fet que el monument franquista seguisca al mig del riu, perquè se sotmet a consulta el seu futur, i per la pregunta. “No acceptem ni legitimem la consulta, però la Comissió porta sis anys fent campanya per la retirada i si hem estat fent xerrades, contactes, cartells i tota una tasca pedagógica, durant este mes no ens quedarem en la boca tancada”, ha dit la portaveu de la Comissió Ester Baiges en una roda de premsa a Tortosa.

La Comissió ha afirmat que CiU no vol que es retire el monument i si surt que es queda tindrà excusa perfecta”, però també ha criticat la resta de partits que l’avalen, en considerar que “entrar al joc” és “fer un pas enrera”. “No té sentit consultar el franquisme”, ha afirmat Baiges. “Esta consulta és una estafa i un engany, ho firmem, però un cop que l’han convocat, “seguirem amb la nostra tasca pedagògica i amb la campanya que portem anys fent per tal que este monument franquista no continue ni un minut més al mig del riu”. “No sé quin país anem a construir si la nostra sensibilitat democràtica permet que el monument continue en peu”, ha conclós Baiges.