La consulta sobre el monument franquista de Tortosa ja té data i pregunta acordada

Serà el 28 de maig i té dos opcions: una proposa retirar-lo i museïtzar-lo i l’altra mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo | Podran votar els majors de 16 anys en 11 col·legis electorals del municipi

Redacció
25 d'abril del 2016
Actualitzat el 26 d'abril a les 10:21h
Monument franquista de la Batalla de l'Ebre a Tortosa.
Monument franquista de la Batalla de l'Ebre a Tortosa. | Sofia Cabanes
Retirar-lo i museïtzar-lo, o bé mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo. Són les dos possibles respostes a la consulta sobre el monument franquista a la Batalla de l'Ebre que promou l'Ajuntament de Tortosa i que finalment, segons ha revelat avui en una nota de premsa, se celebrarà el dissabte 28 de maig. Aliens a les veus crítiques, entre elles les del Parlament de Catalunya o l'ANC, que en demanen la retirada sense consulta d'acord amb la Llei de la memòria històrica, l'alcalde de Tortosa i els portaveus dels grups municipals de CiU, ERC, Movem-ET i PSC han acordat, en les últimes hores, la pregunta i la data per tirar endavant la consulta. Malgrat que inicialment estava previst fer-la a finals de juny, la possibilitat que hi haja novament eleccions generals ha aconsellat avançar la data i finalment s'ha fixat per al dissabte 28 de maig. Endarrerir-la al juliol també s'ha descartat “pel volum d'activitats que hi ha aquell mes a Tortosa”, informa el Consistori.

Pel que fa a la pregunta i les respostes, el text concret acordat és el següent:

En relació al monument a la batalla de l'Ebre, que va inaugurar el general Franco l'any 1966, que creu que l'Ajuntament de Tortosa ha d'impulsar:

a) Retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

b) Mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

La celebració de la consulta es farà en horari de 9 a 20 hores. Es podrà votar en 11 col·legis electorals del municipi, un en cada poble i sis més dins de la ciutat, als barris de Ferreries, Remolins, Sant Llàtzer, Temple, Grup el Temple i Centre. D'acord amb la Llei de Consultes no referendàries, podran votar totes aquelles persones empadronades al municipi a data 31 de desembre de 2015 i que tinguen 16 anys complerts el dia abans de la data de la consulta.

L'alcalde, Ferran Bel, ha volgut destacar l'esforç fet per tots els grups municipals (CiU, ERC, Movem-ET i PSC) a l'hora d'acordar tant la data com la pregunta de la consulta. Tots els grups fan una crida a la participació amb el desig que d'esta manera es resolga de forma definitiva la “qüestió” del monument, segons expressa en una nota de premsa, en la que també destaca que esta serà la primera consulta que es fa a Tortosa en el marc del desplegament del Reglament Municipal de Participació Ciutadana.