Més de 300 persones es manifesten a Amposta al crit de «l'ensenyament no es toca»

Han reclamat el manteniment de les línies i un ensenyament públic de qualitat | L'Ajuntament s'ha ofert per assumir el cost enguany de la línia que es vol retallar al Soriano Montagut, si l'any que ve la Generalitat rebaixa ratios

La manifestació ha començat a la plaça del mercat i ha discorregut pels carrers d'Amposta.
La manifestació ha començat a la plaça del mercat i ha discorregut pels carrers d'Amposta. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
22 d'abril del 2016
Actualitzat el 25 d'abril a les 10:05h
La fina pluja no ha estat impediment per a que més de 300 persones s’hagen manifestat esta tarda pel centre de la capital del Montsià al crit de ‘L’Ensenyament a Amposta, no es toca’. Una manera de reclamar al departament d’Ensenyament que desistisca en la seua intenció de retallar una línia de P3 a la ciutat, al col·legi Soriano Montagut, i que reduisca ratios per garantir el manteniment de grups i la qualitat educativa, reivindicacions en les que el col·legi directament afectat no s’ha quedat sol, ben al contrari, ja que han unit sota una sola veu no només la comunitat educativa de la ciutat, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) de les Terres de l’Ebre, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) i els sindicats del territori. L’Ajuntament de la ciutat també s’ha posat al costat de la petició davant Ensenyament, i li ha traslladat la seua disponibilitat a assumir el cost de mantindre la línia a retallar enguany, això sí, si el departament pren el compromís de baixar ratios de cara a l’any que ve. La decisió, segons ha informat l’alcalde, Adam Tomàs, que avui ha traslladat la postura del govern municipal a la direcció general de Centres, es prendrà el 17 de maig com a data límit. Fins llavors, la pressió de pares, alumnes i centres, està al carrer.
 

Les retallades estan mermant la qualitat de l'ensenyament, segons han volgut remarcar en la protesta. Foto: S.B.

S’ha vist esta tarda. El to dels tambors anunciava lluita, i al darrera, una pancarta exposava el motiu: ‘Ensenyament públic de qualitat’. Seguien centenars de manifestants amb la samarreta groga on s’hi podía llegir el mateix lema, i de tant el tant, pancartes amb tisores tatxades i consignes demanant integritat en el sistema educatiu. La protesta s’ha dirigit a la plaça de l’Ajuntament, on s’ha llegit un manifest posant de relleu el fet que tota la comunitat educativa d’Amposta s’haja unit a lluitar i la importància d’este pilar bàsic per construir un país nou. A l’hora de concretar, han reivindicat un acord, la reducció de ratios i el manteniment de totes les línies de P3 a la ciutat. “La defensa de l’ensenyament precisa de suport de tota la comunitat educativa, dels moviments socials i dels governs locals i municipals, que ha aconseguit frenar en algunes poblacions les supressions de línies d’ensenyament”. El manifest ha finalitzat amb la reclamació d‘una educació democràtica, inclusiva, coeducadora i en català. “L’ensenyament no es toca”, ha conclòs.

L’alcalde, Adam Tomàs, ha assegurat que Ensenyament té sobre la taula una oportunitat més per mantindre la línia: “L’Ajuntament està disposat a assumir enguany el cost que representa mantindre la línia, que és el d’un professor i mig, sempre que vaja lligat al compromís de la Generalitat de baixar la ratio l’any que ve”. En la trucada que ha mantingut avui amb el director general de Centres, este li ha traslladat que “ho veu complicat”. Si s’aguanten totes les línies, la ratio d’Amposta és de 19 alumnes. 
 

Les tisores com a símbol de retallada, tampoc han faltat a les pancartes. Foto: S.B.