L'Ampolla retrà homenatge al far de Buda 78 anys després de la seua crema

La presentació del documental "La Filla del Farer" commemorarà la Batalla de l'Ebre i obrirà un debat sobre els símbols franquistes a les Terres de l'Ebre

La filla del farer es va presentar al Museu del Mar de la Ràpita amb gran èxit de públic.
La filla del farer es va presentar al Museu del Mar de la Ràpita amb gran èxit de públic. | Ingrid Pons
Redacció
19 d'abril del 2016
Actualitzat a les 14:02h
El divendres 22 d’abril Sègula Films presenta el el documental La Filla del Farer (Mario Pons, 2014) dintre de la Setmana Cultural 2016 de Sant Jordi organitzada per l'Ajuntament de l'Ampolla. L'acte rememorarà els 78 anys de la retirada de l'exèrcit republicà de la riba dreta de l'Ebre amb l'arribada de les tropes franquistes, moment en el qual el General Enrique Líster va fer cremar el far de Buda i dinamitar els ponts de Tortosa i Móra l'Ebre. “A Buda vam viure els anys més feliços, també els més tristos de la nostra vida” diu Manolita Cabezas protagonista el film.

La presentació del documental tindrà lloc a les 22:00h al Casal Municipal de l'Ampolla i comptarà amb les intervencions d'Antonio Cabezas Azuara, de 92 anys i últim supervivent del far habitat de Buda; d'Helena Garrigós Cabezas, historiadora i protagonista del documental, i d'Alfred Vallès Cabezas, tots dos nets del faroner de Buda entre l’any 1931 i 1938.

Durant l'acte es projectaran imatges d'arxiu de la batalla i caiguda del front de l'Ebre el 1938 i de la inauguració del monument franquista de Tortosa a l'any 1966 per tal d'obrir un debat públic sobre les icones populars en la memòria col·lectiva de les Terres de l'Ebre i la pervivència de la simbologia feixista. A més, el grup "Los Sirgadors", autors de la banda sonora del documental, actuaran en directe acompanyats de projeccions de Sègula Films.