La CHE ordena un desembassament puntual de l'Ebre per a este dijous

La mesura respon a les indicacions del nou pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre sobre cabals ambientals

Redacció
19 d'abril del 2016
Actualitzat a les 11:04h
La presa de l'embassament de Mequinensa desembassant aigua de l'Ebre.
La presa de l'embassament de Mequinensa desembassant aigua de l'Ebre. | Salvador Miret
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre informa que este dijous que ve, 21 d'abril, es realitzarà una crescuda controlada aigües avall del sistema d'embassaments Mequinensa-Riba-roja-Flix. Este desembassament respon a les condicions fixades pel nou Pla Hidrològic de la Demarcació de l'Ebre que establix en el tram final del riu dos crescudes puntuals a l'any per "renaturalitzar el règim de cabals i especialment per a la reducció de la invasió de macròfits", una maniobra que s'inclou en els nous barems de cabals ecològics per al tram final.

Amb esta crescuda controlada es complix també amb el protocol fixat amb Endesa per al control de macròfits o plantes aquàtiques. L'operació es desenvoluparà, segons el previst, entre les 9:00 hores i les 18:00 hores del 21 d'abril i en esta ocasió varia l'esquema de les soltes de cabal, provocant 3 puntes de 1.200 m³ / s en comptes d'una única com venia realitzant-se. Este nou esquema respon als estudis de la Universitat Politècnica de Catalunya al costat d'Endesa perquè estes crescudes produisquen una major arrencada de macròfits.

Les maniobres de desembassament es realitzen normalment a la primavera i tardor, en funció de la disponibilitat d'aigua a l'embassament de Mequinensa i es controlen per no causar afeccions aigües avall. Els efectes de la crescuda dels cabals es notaran principalment al meandre de Flix, Ascó i Vinebre. A partir de Móra d'Ebre la laminació natural de la crescuda disminuirà el seu efecte.

La Confederació ha realitzat seguiments de la presència de plantes aquàtiques, principalment en este tram baix de l'Ebre i controla anualment la població de macròfits en els desembassaments controlats, seguint tant la cobertura, com les espècies presents abans i després de cada crescuda programada des de l'any 2002.