Es multipliquen per 5 els ingressos per grip greu a l’hospital Verge de la Cinta

Les Terres de l’Ebre patixen la incidència més alta de grip de Catalunya des que va començar la temporada | Enguany s’han ingressat, a l’HTVC un total de 90 malalts amb grip greu o molt greu, mentre que l’any anterior n’hi va haver 19

Redacció
14 d'abril del 2016
Actualitzat el 15 d'abril a les 10:16h
Un home vacunant-se de la grip
Un home vacunant-se de la grip | Elisenda Rosanas
Durant les tretze primeres setmanes de la temporada gripal, les taxes més altes setmanals de grip a Catalunya s’han observat a les Terres de l’Ebre on, en les setmanes vuit i nou, s’ha arribat als 500 casos per 100.000 habitants. Esta xifra està molt per sobre de la resta de les regions sanitàries i dobla la de la Regió Sanitària Girona en què el punt més alt no ha sobrepassat els 250 casos per 100.000 habitants.

Segons exposa Josep Rebull, responsable del Servei d’Epidemiologia i Medicina Preventiva de l’HTVC, servei encarregat de la coordinació i el control d’infecció dels casos de grip, “Actualment, si bé no hi ha una raó evident per explicar esta disparitat de xifres de les diferents regions, podríem apuntar al fet que la majoria de pacients del territori es visiten en centres de l’ICS on es notifiquen tots els casos que s’hi atenen.” 

L’HTVC és un dels dotze hospitals de Catalunya que forma part de la xarxa de vigilància dels casos greus de grip. En este centre, des que va començar la temporada de grip, s’hi han ingressat un total de 90 malalts amb grip greu, o molt greu, xifra que gairebé quintuplica els dinou ingressos del 2015. Del total de pacients, quinze (17 %) han estat ingressats a la Unitat de Medicina Intensiva com a conseqüència de l'estat de gravetat.

“Al Servei d’Urgències hem augmentat en ocasions fins a un 60 % el nombre d’atencions diàries per complicacions secundàries relacionades amb el quadre gripal”, informa la cap d’aquest servei, Maria José Rallo.

La característica principal d’enguany és la major presència del tipus de grip A H1N1 que es troba en el 66 % dels casos, comparat amb el 33c% de l’any anterior. El 25v% dels casos són de grip B i un 9 %, de tipus A no H1N1.

Una altra característica que cal ressaltar és la major incidència en menors de 14 anys: hi ha hagut 33 casos pediàtrics que representen el 37 % del total, 21 dels quals són menors de 5 anys. En el grup pediàtric, la soca predominant també ha estat l’H1N1, en un 67 % de casos. També s’hi ha atès dos casos de grip greu en dones embarassades.

En resum, la grip d'enguany s’ha caracteritzat per un notable increment de demanda assistencial complexa a Urgències i de pacients greus ingressats a l’hospital, en comparació amb els últims anys, amb més afectació de nens i amb predomini clar de grip A H1N1 en detriment del tipus A no H1N1.