La reclamació dels 6 manuscrits del Bisbat arriba al ple de Tortosa

ERC presenta una moció al ple per tal que l'assumpte siga debatut

Redacció
31 de març del 2016
Actualitzat a les 12:00h
Mossèn Alanyà fulleja un còdex.
Mossèn Alanyà fulleja un còdex. | Sofia Cabanes
Després que la comunitat wiki Ilercavònia i també l'aguaita.cat se'n fes ressó de l'existència de 6 manuscrits pertanyents a la Catedral de Tortosa (dos llibres litúrgics (còdex) del segle XIV i 4 documents comptables dels segles XV i XVI) a la Biblioteca Nacional de Catalunya, a Barcelona, des de la Guerra Civil, el grup municipal d'ERC portarà este assumpte en el proper ple de Tortosa.

El grup municipal republicà presenta una moció per a la recuperació dels sis manuscrits. El text presentat pels republicans insta el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a verificar l'origen dels sis manuscrits conservats a la Biblioteca de Catalunya.
 
Un cop verificat que van ser salvats del fons de la Catedral de Santa Maria durant la Guerra Civil, la proposta d'ERC demana al govern que prengue les mesures necessàries perquè siguen retornats al legítim propietari, el Bisbat de Tortosa, seguint els criteris tècnics que en garanteixin la conservació i accés per a consulta. També per garantir-ne la disponibilitat, es demana que es procedisca a la seua digitalització, si encara no ha estat realitzada, perquè es conserve còpia dels documents a la Biblioteca de Catalunya.

Finalment, i atès que esta és una moció de suport a la iniciativa endegada prèviament pel Capítol Catedralici del Bisbat de Tortosa, es preveu fer arribar-li arribar este acord de suport, així com còpia a la Biblioteca de Catalunya i al propi Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    

Suport a les entitats socials en la gestió del 0,7% de l'IRPF
 
En el mateix plenari, ERC també presenta una moció de suport a les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, i de rebuig a la gestió estatal dels fons procedents del 0,7% de l'IRPF. El text proposa rebutjar la sentència del Tribunal Suprem 610/2016, del 17 de març de 2016, sobre la gestió del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, així com el nou sistema de gestió dels fons a càrrec de l’Estat, que perjudica les entitats d’àmbit local i autonòmic.