Les Terres de l'Ebre, el territori on més baixen el fets delictius de tot Catalunya

El total de fets penals comesos l’any 2015 es reduïx en un 9,91 % respecte al període anterior | Es consolida un descens continuat de fets delictius en els últims quatre anys arribant a un acumulat del 23,2 %

Redacció
24 de març del 2016
Actualitzat el 28 de març a la 13:05h
Vehicles dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de l'Ametlla de Mar.
Vehicles dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de l'Ametlla de Mar. | Sofia Cabanes

La Regió Policial Terres de l’Ebre ha registrat durant l’any 2015 un total de 7.685 fets penals, fet que representa un 9,91 % menys respecte al 2014 i consolida la tendència a la baixa dels darrers 4 anys.
 
Des de l’any 2012, els fets delictius han disminuït de manera continuada a les Terres de l’Ebre fins arribar a un acumulat del 23,2 %.
 
La taxa de fets coneguts a Catalunya per mil habitants ha mantingut un descens sostingut des de l’any 2012, amb una reducció de 6,1 fets per mil habitants en aquests últims quatre anys. Així, si l’any 2012 la taxa era de 70,19 fets per cada mil habitants, enguany ens situem en els 64,09 fets per cada mil habitants. Les Terres de l’Ebre continuen essent una de les demarcacions de Catalunya amb la taxa més baixa, amb 41,47 fets penals per cada 1.000 habitants.
 
La coordinació i la col·laboració que mantenen els Mossos d’Esquadra amb les policies locals a través d’operacions i dispositius conjunts per combatre la delinqüència han contribuït de manera notòria en la reducció dels fets delictius. Les diferents policies locals han intervingut al llarg del 2015 un 21,4 % del total dels fets delictius a les Terres de l’Ebre.
 
Les detencions, directament relacionades amb la disminució generalitzada dels fets, han disminuït un 19 %. Al llarg de l’any 2015 es van practicar 921 detencions, 220 menys que l’exercici anterior.
 
A les Terres de l’Ebre durant el darrer any la policia ha dedicat gairebé 86.000 hores de patrullatge relacionades amb els Programes Operatius Específics (POE), més de 6.000 de les quals han estat dedicades a la prevenció i la lluita antiterrorista.
 

Evolució dels dets delictius a les Terres de l'Ebre. Foto: Mossos d'Esquadra


 
Els fets delictius en l’àmbit rural baixen un 16,9 %
 
Un dels eixos principals de treball del cos de Mossos d’Esquadra des del desplegament a les Terres de l’Ebre ha estat la lluita contra la delinqüència en l’àmbit rural, atès que ens trobem en un territori format per quatre comarques  amb un important sector primari.
 
La posada en funcionament del Programa Operatiu Específic (POE) del Món Rural, vigent des de l’abril del 2011, ha suposat, entre altres accions, una major transferència bidireccional d’informació amb tots els col·lectius i les persones relacionades amb l’àmbit rural, la qual cosa ha estat molt important pel que fa a la prevenció i  la investigació dels fets delictius.
 
Com a resultat d'este treball, a les Terres de l’Ebre s’ha produït una disminució del 16,9 % en els fets penals comesos en l’entorn de l’àmbit rural respecte a l’any 2014. Esta tendència a la baixa ha estat constant en els últims quatre anys i s’ha arribat a una reducció del 45 % dels fets respecte a l’any 2012.
 
Els fets contra el patrimoni es reduïxen en un 9,61 %
 
Els fets contra el patrimoni a les Terres de l’Ebre experimenten una baixada d’un 9,61 % respecte al 2014 passant de 6.483 als 5.853. Es consolida així una disminució constant en els últims anys. 
 
En relació amb els robatoris amb força, que ocupen el 29 % del total de fets contra el patrimoni, cal destacar la reducció de les modalitats de robatori amb força a establiment que cau un 39,43 % i també del robatori amb força a domicili que baixa un 15,33 %.
 
Els furts, que representen el 36 % dels fets contra el patrimoni, també experimenten una disminució del 7,18 %.
 
Per contra, les estafes pugen un 18,47 %, continuant així la tendència registrada l’any 2014 i directament relacionada amb l’ús fraudulent de targetes de crèdit i  l’augment de transaccions per Internet.
 
Els danys també s’incrementen en un 10 % respecte a l’any anterior.
 
Reducció dels fets contra les persones en un 8,63 %
 
A les Terres de l’Ebre els fets contra les persones s’han reduït un 8,63 % en el transcurs del 2015, i dintre d'este grup destaquen significativament la disminució dels abusos sexuals, un 65,38 %, i les agressions sexuals, un 60%.
 
Els fets en l’àmbit de la llar presenten un descens del 22,22 % pel que fa a la violència física/psíquica habitual, mentre que, pel contrari, els maltractaments en l’àmbit de la llar han repuntat un 4,76 %.
 
Les xifres de violència de gènere mantenen una tendència estable respecte a l’any anterior i tenen una lleu pujada del 0,54 %.
 
Pel que fa als homicidis/assassinats durant l’any 2015 a la Regió Policial de les Terres de l’Ebre no es va registrar cap fet.
 
La totalitat de les Àrees Bàsiques Policials de la Regió Policia de les Terres de l’Ebre presenten una disminució dels fets penals, essent la del Baix Ebre la que presenta un 12,17 % menys que l’any anterior.