Flix es planta i destapa el seu memorial de greuges amb Ercros

S.B.
23 de març del 2016
Actualitzat a les 18:59h
El ple va tindre lloc este dimarts a la tarda, amb un saló ple de gom a gom.
El ple va tindre lloc este dimarts a la tarda, amb un saló ple de gom a gom. | CC Ribera d'Ebre

Flix creu que ha arribat el moment de passar comptes amb l’empresa Ercros. Anunci d’invertir en una planta de clor a Sabiñánigo just quan ha anunciat el tancament de la de Flix, i la nul·la inversió en esta planta durant els últims vint anys ha fet esclatar la indignació. Així va quedar palès en el ple municipal d’este dimarts. El municipi, a més, està sumant suports, com ho denotava l’àmplia representació de parlamentaris del territori, tant del Parlament català com del Congrés i del Senat, d’ajuntaments de la comarca i altres veïnes, del consell comarcal i de la Diputació. Un ple en què va quedar clar el memorial de greuges que Ercros ha dedicat a Flix, segons la moció aprovada, que també evidencia la decisió de girar full i buscar alternatives, això sí, tot reclamant l’empresa que netege els terrenys industrials de Flix amb tota celeritat. El municipi vol fer net d’una vegada.

“Que ningú se sorprenga, Ercros ha de seguir fent fora de Flix el que està fent al nostre municipi, ha de continuar servint els mateixos clients amb els mateixos productes, però ho farà des d’altres factories del grup. Davant d’això no ens podem quedar parats i expectants, ningú s’hi quedaria. No sabem quines complicitats trobarà Ercros, la de la gent de Flix segur que no. La gent de Flix ha dit prou”, advertia l'alcalde, marc Mur, tot llegint el text de la moció que passa comptes a la companyia.

Demanda per l’ús de l’abocador
Una empresa, detalla l’Ajuntament, que “sols preveu una despesa de 2,94 milions d'euros pels propers nou anys per descontaminar 15 Ha de terrenys a Flix, és a dir poc més de 300.000 euros per any”. Una empresa, seguix, que “el passat mes de març va demandar Acuamed i l’Ajuntament de Flix reclamant 20 milions d’euros per la utilització dels seus  terrenys del Racó de la Pubilla per dipositar els seus propis residus ja tractats extrets del riu”. També recrimina que no tinga cap intenció de descontaminar 15 hectàrees de terreny que ha contaminat, que ha dipositat un milió de tones de residus al fons de l’embassament; que “paga els seus tributs amb un any de retard a l’Ajuntament de Flix i garantix els pagaments a la Seguretat Social hipotecant tots els seus terrenys de Flix, habitatges dels treballadors inclosos”; que “ha traït els seus jubilats, i ha fet fora desenes de treballadors  amb l’argument de garantir el futur de la planta”, apunta. I advertix que esta empresa “no trobarà la comprensió, ni la resignació de la gent de Flix ni del seu Ajuntament i esperem que no puga trobar la tolerància ni la indiferència de l’Administració”.

Tolerància zero
Una administració a la qual, a més, el ple recrimina que tracte més amb tolerància la companyia, tot apunta que quan li convé, Ercros maltracta una administració “que li renegocia el deute, que li finança les inversions, que no li fixa terminis per descontaminar, que no l’obliga a prestar garanties que cobrisquen els passius ambientals… esta administració no pot observar impassible el que és una deslocalització encoberta”, etziba.