El Consell del Baix Ebre ha destinat 350.000 euros el 2015 a ajudar famílies en risc d’exclusió residencial

La borsa d’habitatge va incrementar el 2015 un 38,36 per cent els expedients d’ajuts al lloguer als municipis de la comarca

Redacció
23 de març del 2016
Actualitzat a les 12:17h
Portes d'entrada al Consell Comarcal del Baix Ebre
Portes d'entrada al Consell Comarcal del Baix Ebre | Cedida


La borsa d’habitatge del Consell Comarcal del Baix Ebre ha destinat un total de 350.000 euros en concepte d’ajuts a les famílies de la comarca en risc d’exclusió residencial durant el 2015 per garantir el seu dret a l’habitatge.

La borsa d’habitatge va incrementar el 2015 en un 38,36 per cent els expedients d’ajuts al lloguer als municipis de la comarca (a excepció del de Tortosa, que disposa de borsa pròpia). Dels 321 casos de prestacions per al pagament del lloguer, 280 van ser expedients pròpiament dits: 112 de renovació, 27 expedients traspassats d’urgència especial d’aturats a prestació i 141 expedients de la convocatòria per a nous perceptors del 2015. Els 41 casos restants van ser modificacions, reclamacions i gestions diverses. Dels 280 expedients presentats sumant les diferents línies de renovació i nous perceptors, 237 van comptar amb resolució favorable (84,6 %).

De mitjana, l’ajuda mensual s’ha situat en 124,73 euros. Ara bé, esta quantitat és inferior entre els nous perceptors (94,5 euros mensuals) perquè des de la darrera convocatòria com a màxim pot arribar al 40 % del preu del lloguer. Esta limitació, però, és la que ha permès augmentar el total de famílies ateses, no només a la comarca, sinó al conjunt de Catalunya. Així, el total de famílies beneficiades per estes prestacions a la comarca, 237 sense comptar Tortosa ciutat, ha multiplicat per 2,5 la cobertura del 2011.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, ha destacat el treball que fa l’oficina comarcal d’habitatge per garantir el dret a l’habitatge dels ciutadans i ciutadanes de la comarca.

En este sentit, cal dir que la borsa d’habitatge del Baix Ebre ha anat modificant les seues activitats durant els darrers anys, en funció de les necessitats socials existents. Així, si bé inicialment estava orientada a la creació d’una borsa de pisos de lloguer privats sota mediació pública, esta funció s’ha vist pràcticament substituïda per la gestió de diferents línies de prestacions per als arrendataris. Es tracta d’ajudes que abasten un volum de població molt més extens i cada vegada més important, permetent a moltes famílies afrontar el pagament del lloguer de l’habitatge habitual durant el període més dur de l’actual crisi econòmica.

D’altra banda, el Consell Comarcal recorda que fins a l'1 d'abril està oberta la convocatòria per a la renovació de la prestació al lloguer per al 2016. Poden presentar la declaració per al manteniment del dret a rebre les prestacions qui haja estat beneficiari de la prestació l'any 2015.

També en la línia d’adaptar-se a la realitat social i econòmica, durant els darrers dos anys el Consell Comarcal ha assumit una nova responsabilitat directament relacionada amb l’habitatge: Ofideute. Es tracta d’un servei d’intermediació voluntària entre deutors hipotecaris i les respectives entitats financeres. 

Dels 39 casos gestionats fins al final del 2015, 28 s’han tancat i 11 continuaven oberts a 31 de desembre. Entre els procediments finalitzats, 12 ho han estat de forma favorable: 6 refinançaments de deute, 4 dació en pagament (i lloguer social), 1 venda de l’habitatge per cobrir el deute i 1 prestació d’urgència especial per impagament de quotes. La resta s’han tancat per manca d’acord entre les dos parts o per desistiment, ja que la intermediació és voluntària. Pel que fa al municipi, val a dir que Deltebre concentra la majoria de casos (22), seguit de lluny per l’Ametlla de Mar (4), Roquetes (4), l’Aldea (3), Camarles (2), Xerta (2), l’Ampolla (1) i el Perelló (1).